KKV Plusz

Gyorsabban reagálhatnak az államok az áfacsalásokra

2012-08-06 Szerző: kkv Rovat: Adó, Hírek - Nincs hozzászólás

Az áfacsalás elleni hatékonyabb küzdelem érdekében az Európai Bizottság gyors reagálási mechanizmusnak (QRM) nevezett javaslatot fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban reagáljanak az áfacsalásokra. Olyan biztonsági intézkedéseket hajthatnak végre, amelyeket a jelenlegi áfaszabályozás nem engedélyez – olvasható a bizottsági közleményben.

A javaslat értelmében a tagállamok már egy hónapon belül átállhatnak fordított adózásra, így az eladó nettó összegű számlát állít ki, s a vevő fizeti be, s ha tudja, helyezi levonásba az áfát. Brüsszel szerint ez jelentősen javíthatja a tagállamok esélyeit az áfacsalás elleni harcban, és csökkenthetők a pénzügyi veszteségek. A fordított adózást természetesen nem minden esetre terjesztik ki, csak adott ügyetekre – Magyarország például legutóbb azt kérte Brüsszeltől, hogy a mezőgazdasági ügyleteknél alkalmazhassa a fordított adózást. Ezt hosszú hónapok után engedélyezte csak az EB – vagyis az egy hónapos átfutás önkritika is egyben.

A gyors reagálási mechanizmus segítségével a tagállamoknak többé nem kell megvárniuk ezt a hivatalos eljárást, hogy megtegyék saját csalás elleni intézkedéseiket. Ehelyett egy sokkal gyorsabb folyamat keretében átmeneti felmentést kaphatnak a jelenlegi szabályok alól egy hónap leforgása alatt. A felmentés legfeljebb egy évre lenne érvényes. Ez pedig lehetővé tenné a tagország számára, hogy azonnal felvegye a harcot a csalók ellen, amíg tartós intézkedések nem születnek a problémára – magyarázza az új intézkedés lényegét az EB.

Az államok egyébként is hátrányban vannak a csalókkal szemben, hiszen mire a lomha intézkedések elindulnak és célt érnek, már hatalmas lehet a kár – s legfeljebb egy kiürített, döbbenetes adótartozást felhalmozó céget találnak. Különösen lassú az ügymenet és az ellenőrzés a tagállamok közti ügyleteknél, hiszen itt az információcsere is bődületesen lassú.

A gyors reagálási mechanizmus gondoskodik arról, hogy rendszereink fel legyenek vértezve az áfacsalás elleni küzdelemben. Az intézkedés segít megvédi a költségvetés bevételeit, amelyre a jelenlegi időszakban rendkívül nagy szükség van és tisztességes, valamint egyenlő feltételeket biztosít a vállalkozások számára – áll a brüsszeli közleményben.

Az áfacsalásból származó költségek az EU és a nemzeti költségvetéseknek euró milliárdjaiba kerülnek. Nehéz megbecsülni az áfacsalás pontos mértékét, de az EB közlése szerint ez évente több milliárd euróra rúg.  Az általános forgalmi adóval kapcsolatos visszaélések az Európai Unió minden országában gyakoriak, de arányuk a nemzetgazdaságok méretéhez képest általában nem akkorák, mint Magyarországon. Nem csoda: a csaláson itthon 27 százalék hozamot lehet elérni.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára