KKV Plusz

Fordult a kocka: már nem vagyunk a táppénzcsalók országa

2012-08-12 Szerző: kkv Plusz Rovat: Hírek, HR - Nincs hozzászólás

Hat év alatt jelentősen csökkent azoknak a száma, akik táppénzre mennek. Mindez jelezhetné azt, hogy végre megfogadtuk az intelmeket, és elkezdtünk egészségesebben élni, azonban sajnos nem ez áll az amúgy pozitív tendencia hátterében. Manapság mindenki félti a munkáját, a ahogy arra a Világgazdaság cikke is rámutat, csak azok mennek el betegállományba, akiknek valóban szükségük van erre.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint 2005 és 2011 között 1,2 millióról 897 ezerre csökkent azok száma, akik beteget jelentettek, s ezzel párhuzamosan természetesen kevesebb lett a munkából kieső idő is.

Mindehhez az is hozzájárult, jegyzi meg a hr portal, hogy az utóbbi időben megszigorították a táppénz igénylésének feltételeit. Megszűnt a passzív táppénz, és büntethetővé vált a táppénzcsalás. És persze az is sokat nyom a latban, hogy 2011-ben már csak a napi átlagkereset 60%-a volt a táppénz (előtte ez 70% volt), s kórházi kezelés esetén 60%-ról 50%-ra csökkent az említett érték, ráadásul a táppénzt napi 5200 forintban maximálták.

Címkék , , ,

Szóljon hozzá!