KKV Plusz

Mentőöv a családi ház az építési vállalkozóknak

2012-08-15 Szerző: KKV Rovat: Hírek, Ingatlan, Kiemelt - Nincs hozzászólás

Az 1-2 lakásos családi házaknál már nincs csökkenés, a felújítás pedig egyre elterjedtebb, e két fejlemény mentőöv lehet az építési vállalkozóknak – derül ki a KSH, az FHB és a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adataiból.

Társasházak szinte sehol sem épülnek ma Magyarországon. Visszaesésben vannak a családi házas beruházások is, de ez lassan megállni látszik, s feljön melléjük a felújítás, átalakítás. Megállt az áresés az építési telkek piacán is, sőt, a fővárosban – a hiány miatt is – már nagyon enyhe áremelkedés is tapasztalható.

Az elmúlt hat év mélyrepülése után tavaly pozitív fordulat következett be a budapesti építési telkek piacán. A BIF 2011-es évet értékelő piaci elemzése a tényleges tranzakciók alapján 10%-os növekedést mutat. A BIF szakértői szerint az alacsony, ámbár már stagnáló árak mellett a megfelelő kínálat bővítése állhat az esetleges trendforduló hátterében.

A BIF tanulmány megállapítja, hogy a tranzakció szám 10%-os növekedése mellett Budapesten így is 80%-al kevesebb telek tranzakciót regisztráltak a hat évvel ezelőtti állapothoz képest, az árak pedig az akkori szintre estek vissza. A növekedés ugyanakkor meglepő, mert a telkek részpiacán már a válság kirobbanását megelőzően is trendszerű zsugorodás volt tapasztalható.

A családi ház építéséhez szükséges építési telek tranzakciók száma 2006 és 2010 között folyamatosan csökkent. A BIF tavaly megjelentett elemzésének adatai egyértelműen mutatták, hogy az elmúlt évtizedben kertvárosi ingatlanfejlesztések csak elvétve fordultak elő Budapesten. Szakértők ezt a mai igényeknek megfelelő építési telkek hiányának tulajdonították. Az agglomeráció ezért felszívta a nyugodtabb és egészségesebb kertvárosi életformára vágyó családok jelentős részét.

Címkék , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!