KKV Plusz

Legyen beszállító az új Fradi-stadion építésénél

2012-08-27 Szerző: KKV Rovat: Hírek, Ingatlan, Tippek - Nincs hozzászólás

Januárban indul az FTC stadionjának bontása és gyakorlatilag másnap az új építkezés – 2014-re elkészülhet az új Fradi-stadion. Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa szerint  a kivitelezés költsége 14 milliárd forintra lehet, amiből a későbbiekben szerinte még jó 5-6 milliárd lejön a telek egy részének hasznosítása miatt, így a kiadások 10 milliárd alatt maradnak.

Az egyik látványterv az új stadionról
fotó: S.A.M.O. Kft. (terv)

Az alacsonyabb ár oka, hogy kormánydöntés született arról, a nagyobb állami területen álló régi létesítmény bontása után az új stadion kicsit hátrébb húzva, lejjebb épül meg, az eredetihez képest elfordítva. Ezzel fölszabadul egy nagyon értékes telekrész az Üllői út és Könyves Kálmán körút sarkán, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek nyílt pályázaton értékesítenie kell majd. Az intézkedésből több milliárd forint állami bevétel származik majd – ismertette az elképzeléseket a kormánybiztos.

A létesítményt úgy tervezték meg, hogy önfenntartó, sőt, a működése során nyereséget is termelő stadion legyen. Ez csak a futballból nem lenne lehetséges, ezért évente 365 napon át kell biztosítani a kortárs modern rendezvényközpontnak is készülő épület kihasználtságát. Egy esztendőben nagyjából 30-40 meccsre kerülhet sor a Ferencváros pályáján, a többi napon üzleti, kulturális rendezvényeket, így konferenciákat, koncerteket vagy éppen banketteket fogadhat be a létesítmény.

A kormánybiztos hozzátette, az előkészítés nagy részét már maguk mögött tudhatják, vissza van még az építési engedély kisebb módosítás, hogy jobb helyre lehessen telepíteni a stadiont a területrészen belül. A legizgalmasabb feladat pedig az lesz, hogy le kell bonyolítani egy nyílt közbeszerzési pályázatot a kivitelező kiválasztására.

Címkék , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!