KKV Plusz

Jövő nyarától lesz fellélegzés az építőiparban

2012-08-28 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Ingatlan - hozzászólás 23

Legkorábban jövő tavasztól, de inkább nyártól lehet fordulat a magyar építőiparban, addig folytatódhatnak a nagy arányú felszámolások.

fotó: flickr.com

Tóth Tamás, az Opten céginformációs társaság ügyvezető igazgatója szerint az építőiparban tovább tart a felszámolások növekvő trendje, kedvező fordulatra még legalább fél évig nem lehet számítani. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az ágazat új szerződéseinek állománya 14 százalékkal meghaladja az előző évit.

A növekedést azonban kizárólag mezőgazdasági, ipari és kommunális építkezések generálják, ahol tipikusan generálkivitelezők kezében összpontosul a munka, így idő kell ahhoz, hogy a megrendelések növekedése elérje a kisebb vállalkozásokat is.

Júliusban 414 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ami nem kiugróan rossz adat, de az elmúlt három hónap ezzel az ágazat legrosszabb negyedévévé vált – közölte az Opten.

fotó: Lindab

A hetedik hónapban 209 cég végelszámolása indult meg, ez egyharmados csökkenés az előző év júliusához képest. A jelenség mögött azonban nem érdemi javulás áll, hanem az, hogy március óta a kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel. A magukra hagyott és rendszerint kiürített cégeket hosszadalmas végelszámolási eljárás nélkül törlik a működő cégek közül – mutatott rá az Opten.

A december-márciusi kiugróan magas cégalapítási hullám után az építőiparban az áprilisi mélypont körül stabilizálódott a cégalapítások száma. Az elmúlt négy hónapban havonta 230-240 céget jegyeztek be a hatóságok – közölte az Opten.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!