KKV Plusz

Mekkora irodát igényelnek a mai 25-30 évesek?

2012-08-29 Szerző: KKV Rovat: Ingatlan, Irodaházak - Nincs hozzászólás

Nem akarnak több és nagyobb irodákat, de szellősebb elrendezést és több közösségi területet akarnak a mai 25-30 éves munkavállalók. A gyakran Y generációnak is hívott korosztály iroda felhasználási szokásairól a Colliers International nemzetközi ingatlan tanácsadó készített elemzést.

fotó: SCD Group

Mindebből következik, hogy megnövekedett az egy főre jutó irodaterület-igény. Ez ráadásul ellensúlyozza és kiegyenlíti a csökkenő népességnek és a rugalmas, irodán kívüli munkavégzésnek hatásait.

Budapesten már vannak olyan irodaházak, amelyekben külön funkciókra kitalált helyiségek és irodaterek vannak, a zárt, úgynevezett cellás elrendezést egyre kevesebben kérik, általában az a gyakorlat, hogy az összterületnek már csak 20-30 százaléka cellás, a többi nyitott tér. Éppen ezeken a területeken lehet és a jelek szerint kell is kialakítani a közösségi tereket.

A megfelelő munkahely irodakialakítási stratégiája a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kap majd. Amikor egy modern cég új irodaterületet választ, az Y generáció igényeit is figyelembe kell vennie. Például az Avis Budget Group BSC esetében is fontos szempont volt ez, amikor a Skanska által épített Green House-t választotta.

A fejlesztők és bérbeadók részéről is kiemelt figyelmet igényel, hogy portfóliójukban tudjanak biztosítani a folyamatosan változó igényeknek megfelelő irodaterületet. “Nem csak jelenlegi és jövőbeli bérlőiknek lesz ez fontos, hanem egyre inkább saját alkalmazottaiknak is, mivel a munkavállalók közt egyre nagyobb arányban képviseltetik magunkat az Y generáció tagjai” – összegzett Mazsaroff Kata, a Colliers szakértője.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!