KKV Plusz

Nagy üzlet lehet a társasházak felújítása

2012-09-03 Szerző: KKV Rovat: Ingatlan, Kiemelt, Tippek - Nincs hozzászólás

Csaknem félmillió lakás van Magyarországon olyan társasházakban, amelyek már régen felújításra szorulnak. Új lakásberuházások híján ennek a nagy tömegnek egy része kiváló üzleti lehetőséget ad az építőipari vállalkozásoknak – feltéve, ha a társasházaknak sikerül forráshoz jutni.

fotó: Mester Nándor

A Városkutatás Kft. a Habitat for Humanity Magyarország megbízásából 2011-ben végzett kutatást az úgynevezett alacsony státuszú társasházak felújításának, fejlesztésének lehetőségeiről, és ezek elmaradásának okairól és következményeiről.

A felmérés megállapította, hogy a vizsgált társasházi épületek több mint felében komoly műszaki problémák vannak. A hagyományos építésű épületeknél lényegesen több és nagyobb jelentőségű probléma halmozódott fel, mint az iparosított technológiával épült lakótelepeken.

Komoly gondot okoz, hogy az épületek műszaki állapota sokszor a benn élők, a kevésbé felkészült közös képviselők számára is ismeretlen. A valódi műszaki problémák helyett sokszor csak az esztétikai jellegűek kerülnek a figyelem előterébe.

A vizsgált szegmensben a problémák gyökere sokszor az, hogy a lakhatási költségek már önmagukban is magasak. Ebben a csoportban a háztartások 46%-a (hitelköltségek nélkül 36%-a) jövedelmének 35%-át költi lakhatásra.

Bár a társasházi felújítások piacán viszonylag kedvező finanszírozási lehetőségek érhetők el (hitelek, lakás-takarékpénztári konstrukciók), az alacsony státuszú társasházak ezekhez a forrásokhoz nem tudnak hozzáférni, a szervezeti, együttműködésbeli nehézségeken túl a felújítási alap nem megfelelő képzése, a hátralékosság magas mértéke miatt. Külső források híján azonban a beavatkozások finanszírozása reménytelen.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!