KKV Plusz

Felpöröghet a lakáspiac az új hitelek nyomán

2012-09-05 Szerző: KKV Rovat: Árak, Hírek, Ingatlan, Kiemelt, Pénzügy - Nincs hozzászólás

Már szeptembertől havi ezer körüli plusz eladást generálhat a kamattámogatott lakáshitel az ingatlanpiacon Az idén meghaladhatja a 90-100 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma az év elejei végtörlesztési rohamnak, valamint az augusztus óta elérhető állami kamattámogatású lakáshitelnek köszönhetően.

A kedvezményes hitelkonstrukció pozitív piaci hatása várhatóan már szeptemberben megjelenhet az eladási mutatókban – véli legfrissebb előrejelzésében az OTP Ingatlanpont. A kamattámogatás visszahozhatja az ingatlanpiacra a hiteles vásárlókat, akik a válság berobbanásával gyakorlatilag eltűntek az elmúlt években.

fotó: Mester Nándor

Az állami mankót új lakás vásárlásához, építéséhez, illetve használt lakóingatlan vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet igénybe venni. A kamattámogatás öt évre jár, mértéke évről-évre csökken, különböző módozatai pedig széles választási lehetőséget hagynak azoknak, akik a segítségével vásárolnának ingatlant.

Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet állami kamattámogatással igénybe venni, és feltétel, hogy az ingatlan vételára, illetve építés esetén a bekerülési költsége áfával, telekár nélkül ne haladja meg a 30 millió forintot.

fotó: Mester Nándor

A támogatott lakáshiteltől most azt várjuk, hogy ismét visszatérnek a hitelből vásárlók az ingatlanpiacra, az arányuk 30 százalék körülire nőhet jövőre, már csak azért is, mert bővült a támogatásra jogosultak köre – 35 év felettiek és akár egyedülállók számára is elérhetővé vált-, és használt lakóingatlan vásárlására is igénybe vehető az új konstrukció” – magyarázza Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont vezetője.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!