KKV Plusz

Különleges testvért kapott a Volvo V40

2012-09-19 Szerző: Biró Csongor Rovat: Autó, Hírek - Nincs hozzászólás

A Volvo bemutatta a V40-es alapjaira épített összkerék-hajtással is rendelhető Volvo V40 Cross Country-t. Míg a Volvo XC modellek izmos megjelenésükkel, addig a V40 Cross Country a markáns vonalak eleganciájával büszkélkedik, egyedi funkcióit a stílusos kivitelezésbe integrálva.

A V40 Cross Country változatban a sofőr 40 milliméterrel magasabban ül, mint a normál V40 modell esetében. A nagy teljesítmény ígéretét a Cross Country számos egyedi részlete fokozza tovább: akár 19 hüvelykes keréktárcsák, elöl sötét, kontrasztos lökhárító, méhsejt mintázatú hűtőrács és függőleges nappali menetfény, igényesen kialakított küszöbök, kontrasztos hátsó lökhárító integrált alsó légterelővel.

Elegáns és letisztult prémium crossover
A Volvo ötajtós, ötüléses prémium járműve olyan letisztult, terepjárók által ihletett részletekkel rendelkezik, mint az eloxált, fényes fekete keret az ablakok körül, a visszapillantó tükrök fekete háza, valamint a tetőn végighúzódó elegáns sínek.

Belül a külső réz metál színt visszhangozza a kontrasztos varrás, amely még tovább hangsúlyozható a rézszínű középkonzol-betét választásával. A bőrkárpitozás öt különböző verzióban érhető el, például az Espresso barna színben.

A V40 Cross Country elég sokoldalú ahhoz, hogy a kalandvágyó vásárlók barátaikat és a felszerelésüket egyaránt magukkal vihessék a spontán kalandokra. A kétrészes, 40/60 arányban osztott hátsó ülések támláit könnyen le lehet hajtani. A csomagtérben egy praktikus, függő teherháló is felszerelhető. Külön rendelhető a puha rögzítőháló, és tartozékként acél változat is kapható.

Az autó csomagterébe egy sokoldalú “kiegészítő” padló is rendelhető. Az első utasülés előredöntésével még több hely nyerhető. A két állandó akasztó mellett a kiegészítő padló két további akasztót is tartalmaz a bevásárlószatyrok számára. A felső és alsó padlóban zárt tárolóhelyet alakítottak ki. Tartozékként rendelhető a “csomagpadló-rendező”, amely a kisebb tárgyakat biztonságban a helyükön tartja, valamint egy “rakományrendező”, amelynek része egy csomagtérelosztó, egy teherrögzítő pánt és két padlósín.

Intelligens tárolás
A kartámasz alatti tárolórekeszben CD lemezek és más apró tárgyak helyezhetők el. A választott audiorendszertől függően itt található az USB/iPod vagy AUX-bemenet csatlakozója. A kartámasz állításával a vezető rendelkezésére álló támaszkodó felület bővíthető. A kartámasz előtti részen, a konzolba integrálva két pohár elhelyezésére alkalmas pohártartó és egy 12 V-os csatlakozóaljzat található.

A kesztyűtartóban két üdítősüveg vagy doboz fér el, amelyeket az elektronikus légkondicionáló rendszerből érkező hideg légáram hidegen tart. Ötletes megoldás a lelkes téli kalandozók számára, hogy a jégkaparó mindkét első ajtóban egy különleges kialakítású, folyadékelvezetéssel rendelkező rekeszben tárolható.

Hétféle hangulatvilágítás
A belső világítást úgy tervezték, hogy az a “színpadi világítás” érzését keltse. A fontos területeket LED-ek világítják meg. A vezető választhatja a belső hőmérséklethez igazodó, kéktől vörösig változó világítást, illetve hangulatának megfelelően dönthet a további hét megvilágítási mód valamelyike mellett. Az első és hátsó olvasólámpák fényereje szabályozható.

Az összkerékhajtás fokozza a teljesítményt
A V40 Cross Country összkerékhajtású T5 turbófeltöltős benzinmotorral rendelkező verziója kimagasló vezetési dinamikával rendelkezik, így az autó még jobban teljesít minden úton, minden időben. Az öthengeres 2,5 literes T5 motor teljesítménye 254 lóerő, a maximális nyomaték pedig a gyorsításkor túltöltéssel elérhető 40 Nm-rel együtt 400 Nm. A T5 erőforrás automata sebességváltóval érhető el, és 6,1 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 kilométer/órára, üzemanyag-fogyasztása mindössze 7,8 l/100 km (kombinált európai ciklus).

A jármű emellett választható 1,6 literes, 180 lóerős, turbófeltöltéses közvetlen üzemanyag-befecskendezésű T4 motorral is, amely 270 Nm nyomaték leadására képes (30 Nm túltöltéssel). Üzemanyag-fogyasztása mindössze 5,5 l/100 km, amely 129 g/km szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg.

A T5 modell egy hatsebességes automatikus sebességváltóval rendelkezik, míg a T4 modell az automatikus hatfokozatú Powershift, vagy hatfokozatú kézi sebességváltóval rendelhető. A Powershift váltó gyakorlatilag két, külön tengelykapcsolóval rendelkező, párhuzamosan beépített manuális váltó, amely gyors és üzemanyag-takarékos váltást tesz lehetővé.

Takarékos dízelmotorok
Az öthengeres, kétliteres D4 turbódízel erőforrás az üzemanyag-takarékos vezetési élményt szolgálja. 177 lőerős teljesítménnyel rendelkezik, és 400 Nm nyomatékot képes leadni széles fordulatszám-tartományban. Automata sebességváltóval 8,3 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 kilométer/órára (kézi váltóval 8,6 másodperc alatt). Az üzemanyag-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás 4,4 l/100 km, illetve 117 g/km kézi sebességváltóval, automata sebességváltó esetén ezek az értékek pedig 5,2  l/100 km, illetve 137 g/km (kombinált európai ciklus). A V40 Cross Country továbbá a kétliteres, 150 lóerő teljesítményű és 350 Nm nyomatékú D3 motorral is választható. Mindkét turbófeltöltésű dízelmotor hatfokozatú automata sebességváltóval és hatfokozatú kézi sebességváltóval is elérhető.

A V40 Cross Country D2 motorral rendelkező változatát az alacsony, kilométerenként mindössze 99 gramm szén-dioxid-kibocsátás jellemzi, amelyhez 3,8 l/100 km üzemanyag-fogyasztás társul. Az 1,6 literes dízel erőforrás teljesítménye 115 lóerő, maximális nyomatéka pedig 285 Nm (15 Nm túltöltéssel). A D2 motor start/stop funkcióval és kézi sebességváltóval érhető el.

Valamennyi motorváltozat támogatja a start-stop és fékezési energia-visszanyerő rendszereket, függetlenül attól, hogy a modell kézi- vagy automata sebességváltóval rendelkezik.

Lejtmenet vezérlés
A V40 Cross Country változat összkerékhajtású T5 verziója lejtmenet vezérlést is biztosít, amely automatikusan vezérli az autó sebességét meredek lejtőn való lefelé haladáskor, jelentősen megkönnyítve ezzel a vezető dolgát. A V40 Cross Country egy praktikus visszagurulás-gátló funkcióval is rendelkezik, melynek segítségével emelkedőn is könnyen lehet elindulni.

A Volvo évente 17 000 Volvo V40 Cross Country értékesítését tervezi. A teljes darabszám mintegy 50 százaléka európai, és mintegy 30 százaléka kínai vevőkhöz kerül. A V40 Cross Country változata a Volvo Gentben található gyárában készül majd, és a gyártás 2012. novemberben indul.

Címkék , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!