KKV Plusz

iOS 6: frissítsünk vagy sem? Íme az igazi újdonságok!

2012-09-20 Szerző: Gorgo Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek - hozzászólás 3

Az Apple tegnap elérhetővé tette mobil rendszerének legújabb verzióját. Az iOS 6 alapból rajta van az iPhone 5-ön, így aki szeptember végén ilyen okostelefont vesz, annak már nem kell letöltenie külön semmit. Aki viszont korábbi iPhone változatot használ (iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S), vagy esetleg iPad 2, új iPad, illetve negyedik generációs iPad Touch tulajdonos, annak érdemes elgondolkodnia a frissítésen. A rendszer – amelyet az imént felsorolt készülékek tulajdonosai teljesen ingyen letölthetnek és telepíthetnek – rengeteg hasznos újdonsággal dicsekedhet, s bár akadnak azért furcsaságok, összességében mi úgy ítéljük meg, hogy érdemes váltani.

A letöltés és telepítés történhet az asztali rendszerekre telepített iTunes alkalmazáson keresztül is, de ha iOS 5 van a készüléken, egyszerűbb a Settings > General > Software Update menüpontban frissíteni. Utóbbi esetben a letöltés sebessége függ internet kapcsolatunk típusától (5-600 MB-os frissítésről van szó, amelynek mérete az adott készüléktől is függ), a telepítési procedúra pedig nem éppen gyors, szóval ne akkor fogjunk bele, amikor éppen rohanunk az utolsó buszhoz, vagy fontos hívást várunk perceken belül. Mi egy iPhone 4S és egy iPhone 3G modellen is telepítettük, s utóbbin elég hosszan időzött a folyamatjelző az előkészítéskor, szóval nem feltétlenül jelent gondot, ha percekig olyan, mintha nem mozdulna semmi. A végeredmény mindkét esetben tökéletesen működő rendszer lett (ettől függetlenül a frissítés előtt mindenkinek javaslunk egy backupot a fontos adatokról, mert mindig közbejöhet valami).
Most pedig következzenek a legfontosabb új funkciók!

Újdonságok, kérdésekkel: Maps, Passbook, Siri
Az egyértelmű pozitívumok előtt kezdjük inkább két, hazai vonatkozásban hiányos alkalmazással. Az egyik a Maps, amely a korábbi rendszerekkel ellentétben itt már nem a Google térképét jelenti. Az Apple elszakadt a keresőóriástól és saját térképszoftvert integrált a rendszerbe. Ez a térkép teljes mértékben használható “Turn-by-Turn” navigációra is, ami nagyon jó dolog, ráadásul a felülete látványos, s az utca szintű térkép, illetve a műholdas térkép ugyanúgy rendelkezésre áll, mint eddig. Azonban a Maps néhány extra funkcióját itthon sajnos egyelőre nem tudjuk igénybe venni. Ilyen például a rendkívül látványos 3D nézet, amely egyelőre az USA területére korlátozódik (körbenézhetünk vele a városokban).

Ugyancsak le kell mondanunk egyelőre a forgalomfigyelésről, amit a Google térképe viszont gond nélkül mutatott már itthon is. Akadnak a város nevezetességeit, éttermeit stb. bemutató pontok, infók is a térképen, de hazai szinten jóval kevesebb, mint mondjuk az USA térképén. Ugyancsak hiányzik egyelőre a Business Reviews and Photos tartalom is.
A rendszer másik új alkalmazása a Passbook, amely a kényelmes vásárlást, jegyrendelést hivatott megoldani a telefonon.

Az elképzelés remek, s minden bizonnyal jól is lehet majd használni ott, ahol lesz hozzá tartalom (jegyek, kuponok stb.). Itthon még nincs, de ez nem jelenti azt, hogy a közeljövőben nem fogjuk tudni kihasználni ezt a funkciót. Várni viszont még kell rá, mert addig a Passbook csak egy ikon és egy nyitóképernyő, semmi más. Nekünk legalábbis.
A Siri ugyan nem új, de megújult: sporttal, mozival és éttermekkel kapcsolatban is “cseveghetünk” vele, persze szintén nem hazai vonatkozásban. Ettől még szerethetjük, de a hazai felhasználók többsége valószínűleg eddig is keveset találkozott vele napi szinten, s a frissítés után sem lesz erre több okuk.

Amit viszont imádni fogunk
Szerencsére a fenti, félig kihasználható dolgok mellett a rendszer seregnyi olyan kisebb-nagyobb újdonsággal dicsekedhet, amelyeknek nagy hasznát vehetjük a mindennapokban.
Ilyen például a Facebook integráció, amelynek köszönhetően – hasonlóan az eddigi Twitter funkcióhoz – egy kattintással oszthatunk meg tartalmakat iOS eszközeinkről a népszerű közösségi oldalon.

Az iPhone esetében számos telefonálást érintő extrával bővült a rendszer. Ilyen például a Do not disturb funkció, amelynek bekapcsolásával egy meghatározott időintervallumban (pl. este tíztől reggel hétig) csak azok csöröghetnek ránk, akik mondjuk a kedvencek (Favorites) listánkban szerepelnek, vagy összeállíthatunk erre a célra egy külön csoportot is a névjegyekből. Sőt, az is megoldható, hogy ilyenkor a telefon automatikusan ne fogadjon már hívást senkitől. A funkció életbelépését egy kis Hold ikon jelzi az óra előtt.

A hívásfogadás szempontjából is van előrelépés: az eddig megszokott „felvesz vagy lerak” gombok mellett most egy plusz opció is megjelenik, amelynek segítségével azonnali szöveges üzenetet küldhetünk a hívónak (pl. hogy hívjon később), vagy kérhetünk külön emlékeztetőt, hogy ne felejtsük el majd mi visszahívni az illetőt.
Hasonlóan praktikus a levelező új VIP kategóriája is, amely az általunk kiválasztott partnerek leveleit gyűjti össze egy helyre, így a napi több száz e-mailből kényelmesen kicsemegézhetjük a valóban fontosakat, akkor is, ha sietünk.

Fotózás és fotók megosztása
Bár az iOS 6 nem tudja az iPhone 5 kamerájának minden újdonságát belevarázsolni a régi modellekbe, azért akadnak nagyon hasznos extrák ezen a téren is. Ilyen például a panorámafotózási funkció megjelenése (ez amúgy az iOS 5-ben is már ott lapult, csak inaktívan, fejlesztés alatt). Bár iOS-re rengeteg remek panorámakép-készítő app létezik, ez így biztosan mindig nálunk lesz, ráadásul gyerekjáték a használata és egészen jó minőséggel büszkélkedhet.

Ha nem nagyon remeg a kezünk, csodálatos panorámaképeket rögzíthetünk akár egy iPhone-nal is.
Felvételeink megosztására is kínálkozik új lehetőség: a Photo Stream Sharing. Ezzel az Apple iCloud felhőjében hozhatunk létre olyan albumokat, amelyeket később vagy csak kiválasztott ismerősökkel, vagy akár mindenkivel – publikus link segítségével – megoszthatunk.

Az így megosztott albumok a többi iOS eszközön a Photos alkalmazásban is megjelennek, de nem kell, hogy a „célszemélynek” Apple termék legyen a keze ügyében, mert a publikus linket tetszőleges böngészőben megnyithatja és ízléses felületen nézegetheti a megosztott fotókat. Ez a funkció kkv-k esetében éppoly hasznos tud lenni, mint családon belül.

Egyéb apróságok
Ha már az előbb szóba kerültek az Apple termékek: akinek iPhone, iPad és Mac is van esetleg a birtokában, az mostantól nem csak a könyvjelzőket, hanem az éppen megnyitott weboldalakat is szinkronban tarthatja mindegyiken, egyetlen mozdulattal. Ha valamit éppen néztünk a Macen, folytathatjuk az olvasást a kanapén eldőlve, iPaden is, anélkül, hogy a kérdéses linket küldözgetni, könyvjelzőzni, vagy netán fejben megjegyezni kellene. Szintén az Apple platformok függőségében „szenvedőknek” érdemes tudni róla, hogy a FaceTime mostantól mobilneten is használható, így bárhol, bármikor videotelefonálhatunk.

Az Apple számtalan rendszeralkalmazást felújított, így például teljesen megújult az App Store alkalmazás (végre nem kell minden frissítés miatt jelszavakat bepötyögni és a telepítés megkezdésekor nem ugrál el feleslegesen az alkalmazás a Home képernyő ikonjaihoz, hanem megvárja, amíg mi gondoljuk úgy, hogy már nincs szükségünk rá).
A rendszert számos helyen kozmetikázták, az alkalmazásokkal együtt változhat az információs sáv színe, s új dizájnt kapott az időjárás app és a zenelejátszó is. Az iPaden pedig teljesen megújult az óra alkalmazás. A Reminders is kezesebb lett, különösen a listakezelést illetően és jól fognak jönni az új Privacy opciók is a Settings listájában. Valamilyen oknál fogva átgrafikázták a tárcsázót is, amely ugyan nem ronda, de szerintünk nem igazán illik a rendszer összképéhez. Persze lehet, hogy már a jövő irányvonalát képviseli.
Sokak várakozásával ellentétben a naptár és a címjegyzék nem kapott bőrkötést az iPhone-os változatban, aminek lehet örülni, vagy lehet miatta szomorkodni is. Vannak viszont helyette apró, de praktikus változtatások: például a Settings lista elején végre rögtön elérjük a Bluetooth ki- vagy bekapcsolására szolgáló opciót. Jó lett volna persze, ha ez és a wifi funkció eljut a Notifications Center “redőnyére” is, mert bőven elfért volna a Twitter és Facebook üzenetek írására szolgáló két gomb mellett.
A levelezőben új levél írásakor utólag is beilleszthetünk a Paste funkcióval csatolni szánt képet, a Messages pedig mostantól a mobilszámunkat is használ(hat)ja azonosításhoz és üzenetek küldéséhez.
Örömhír, hogy a mobil Safari ismét fürgébb lett, ráadásul végre van teljes képernyős böngészési lehetőség is benne.

Ég veled Youtube! Vagy mégsem?
Az iOS 6-ba bekerült számtalan hasznos dolog, de ki is került néhány. Ahogy az elején említettük, az Apple igyekszik függetlenedni a Google-től, így a régi Maps-on kívül likvidálta a régi Youtube szoftvert is. Szerencsére erre a Google már az iOS 6 megjelenése előtt felkészült, így aki fontosnak érzi, egy mozdulattal telepítheti a Google saját Youtube alkalmazását innen. Ez szerintünk sokkal jobb és gyorsabb, mint a korábban az iOS-be integrált változat, szóval nem nagy veszteség a felhasználók számára. Aki pedig esetleg elégedetlen az Apple új Maps alkalmazásával, annak jó hír, hogy a Google már dolgozik a saját új térkép appján az iOS 6-hoz, amelyet külön tölthetünk majd le az App Store-ból.

Mindent egybevetve az iOS 6 remek rendszer lett. A fentiekkel együtt közel 200 újdonsággal várja a felhasználókat, s bár akadnak hiányosságok, összességében mi mégis azt javasoljuk, hogy aki teheti, frissítsen az új verzióra, mert számtalan olyan hasznos újdonság van benne, ami megkönnyítheti a hétköznapokat, akár a munkát, akár a szórakozást illetően.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!