KKV Plusz

8-10 százalékos ÁFA lenne elfogadható az újlakásoknál

2012-09-24 Szerző: Mester Rovat: Árak, Ingatlan, Kiemelt - Nincs hozzászólás

Sürgősen nagy ÁFA-csökkentésre van szükség az újépítésű lakásoknál, ezzel fellendülhetne az ágazat és nem csökkenne az állam adóbevétele sem – mondta Földi Tibor, a Corvin Sétányon lakásokat építő Cordia Zrt. vezérigazgatója.

fotó: Mester Nándor

A közép-európai országokban is hasonló beavatkozásokkal segítenek a kormányok, illetve ott eleve alacsonyabb az ÁFA-szint. Ezen kívül szerinte további finanszírozási könnyítésekre, jogszabályi egyszerűsítésekre és kiszámíthatóságra lenne szükség.

A vezérigazgató utalt rá, hogy a budapesti újépítésű lakáspiacot továbbra is a kínálatszűkülés jellemzi. Jelenleg 3810 eladatlan lakás vár gazdára 77%-os értékesítettség mellett, melyből 64 % elkészült, a többi építés alatt áll.

2012 első félévében az új lakások iránti kereslet stagnált, amit bizonyít, hogy az elmúlt fél év alatt eladott lakások száma 1259-ről csupán 1304-re nőtt. A legtöbb lakást a XI és a XIII. kerületekben értékesítették.

Az eladásra került lakások korrigált mérete (a terasz és a kert méretének bizonyos százalékával módosítva)az előző évek tendenciáit követve továbbra is növekedett, ezúttal 67-ről 69 négyzetméterre, ugyanakkor az átlag eladási négyzetméter is növekedést mutat, 425.000-ről átlagosan 430.000 forintra emelkedett. Mindeközben az elfekvő készlet is enyhe növekedést mutat a tavalyi évhez képest.

A kínálati átlagárakat figyelembe véve is növekedésről számolhatunk be, immár az átlagos négyzetméterár 486.551 forint. Ennek egyik legfőbb oka a visszajövő lakások magas árai mellett, hogy a kínálatban folyamatosan növekszik a nehezen eladható drágább lakások aránya. Továbbá az új projektek átlagárai is emelkedtek 465.345 forintról 483.247 forintra.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!