KKV Plusz

Minden elektronikus lesz az építési dokumentációban

2012-09-26 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Ingatlan, Kiemelt - hozzászólás 10

Számos ponton változik az építőipari kivitelezés januártól, az biztos, hogy mindent elektronikusan kell dokumentálni. Megerősítik és pontosan definiálják a fővállalkozói és alvállalkozói szerepeket, e-építési naplót vezetnek be.

fotó: Lindab

Hamarosan befejeződik az elektronikus dokumentációs rendszer fejlesztése: nemcsak a különböző kiviteli tervek lesznek megtalálhatók elektronikus formában, hanem az energetikai tanúsítványok és az építési napló is. Ezeknek nagy szerepük lesz a lánctartozások csökkentésében.

A már létező fedezetkezelő rendszert is szeretnék továbbfejleszteni. Jelenleg csak az egymilliárd forint feletti uniós beruházásoknál használják a fedezetkezelőt, de korábban jól működött kisebb munkák esetében is.

A fizikai teljesítés össze lenne kapcsolva a pénzügyivel az építkezés minden szintjén; “a kivitelezési sorban feljebb lévő” vállalkozó engedményezi a kifizetést a munkát elvégző alvállalkozónak.

A rendszerbe bevonandó vállalkozások köréről és a beruházási értékhatárról még nem döntöttek, de szeretnék kiterjeszteni az alsó határt 100 millió forintig. Az erről szóló kormányrendelet-tervezet hamarosan az államtitkári értekezlet, majd a kormány elé kerül.

 

Címkék , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!