KKV Plusz

Számtalan új lehetőségről szólt az idei ősz első InnoMax Klubja

2012-09-27 Szerző: kkv Rovat: Hírek, IT, Kiemelt - Nincs hozzászólás

Az ősz első InnoMax Klubján résztvevő vállalatvezetők elsőként ismerhették meg az Invitel legújabb felhő alapú szolgáltatását. Emellett a meghívott szakértők előadásaiban szó volt az uniós IT fejlesztési forrásokról, a win-win szolgáltatói szerződések titkairól, dugófigyelő GPS alkalmazásról, és teljes vállalati virtualizációról is.

Az esemény krédója most is a korábbi hagyományt őrizte: tanulni egymástól, az e-kor szellemében. Döntően olyan példaértékű megoldásokat láthattak a Klub tagjai, melyek könnyen adaptálhatók bármely vállalat vagy intézmény informatikai működésébe.

Az informatikai evolúció fejben dől el
„Egy vállalat informatikai korszerűsítése elsősorban szemlélet, és nem tőke kérdése. Az informatikai evolúció, a továbblépés, fejben dől el. A korszerű IT lényege éppen az, hogy beruházás nélkül, a szolgáltató infrastruktúráját vagy a felhőt használva fejlesszünk, működjünk hatékonyabban. Az Invitel feladata, hogy segítsen a vállalatvezetőknek megismerni, hogyan kerülhetnek win-win pozícióba, ha szolgáltatót választanak, mire érdemes figyelni szerződéskötéskor, hol találhatnak pályázati forrásokat informatikai fejlesztésekre, vagy milyen előnyöket rejthet egy olyan korszerű megoldás, mint az informatikai felhő” – mondta el Zsembery György az Invitel vezérigazgató-helyettese az InnoMax Klubon.

Új felhő alapú szolgálatások az Inviteltől
„A felhő már itt van közöttünk, mégis sokszor még nem vesszük észre. Még az IT evolúcióban élen járó Amerikai Egyesült Államokban is nagyon sok a tévhit e szolgáltatás terén. Miközben a NASA már a Mars kutatásához is használ felhő alapú web szolgáltatásokat egy nemrégen készült kutatásból az derült ki, hogy az amerikaiak 51%-a szerint az IT felhő működését a rossz időjárás is befolyásolhatja. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy nem használt még felhő alapú megoldásokat, miközben e csoport 95%-a valójában már alkalmazta a Gmail, DropBox, Facebook, vagy hasonló szolgáltatásokat, amelyek természetesen a felhőből működnek” – mondta el Béres András, az Invitel vállalati szolgáltatásportfolió menedzsment vezetője a vállalat új felhő alapú szolgáltatását bemutató előadása után. Nyilvános premiernek is számított mindez, hiszen az Invitel most mutatta be először, a felhő alapú, előfizethető infrastruktúra és platform megoldását a nyilvánosságnak.

Pályázati források
A Vital Management Kft. közel 10 éve foglalkozik pályázatírással, projektmenedzsmenttel, szervezetfejlesztéssel. Jó néhány sikeres IT fejlesztési projektet vezettek már. „Sokszor hivatkoznak arra partnereink, hogy a mai gazdasági környezet, a válság a napi túlélést, működést veszélyezteti, ezért nem is mernek IT fejlesztésekre gondolni. Pedig rengeteg olyan forrás és fejlesztési cél van, amely első olvasatra a gyakorlatlan szemnek talán mást üzen, a megvalósítás mégis valamilyen informatikai korszerűsítést takar. Ilyen a belső vállalati valamint vállalatközi folyamatok hatékonyabbá tételét célzó fejlesztések, vagy a kutatás-fejlesztési területek, hogy csak néhány példát említsek” – mondta el előadásában Polyák Zsuzsanna, a konzultáns cég senior pályázati tanácsadója, hangsúlyozva, hogy a hozzáértő és rugalmas informatikai szolgáltató partner kiválasztása minden sikeres pályázat alapja.

Informatikai szerződések
Dr. Ormós Zoltán infokommunikációs szakjogász az elmúlt 15 évben több tucat publikációt adott közre és rendszeresen tart előadásokat szakmai fórumokat az infokommunikációt, IT-t, digitális világot érintő jogi kérdésekben. „Ma már minden vállalkozás működése gyakorlatilag így vagy úgy, de az informatikára épül. Éppen ezért nem mindegy, hogy ennek hátterét mennyire ismeri egy döntéshozó. Teljesen természetes, hogy egy vállalat vezetője ért egy picit a könyveléshez, a munkaügyhöz vagy a logisztikához, de az IT-nál ez azért még nem ennyire egyértelmű. Pedig egy cégvezető, ha naprakész akar maradni, a digitális világra is rálátással kell, hogy rendelkezzen. Ha szakmai mélységekben nem is, de néhány alapvető ponton érdemes tisztában lennie egy-egy informatikai szolgáltatói szerződés hátterével” – mondta el az InnoMax Klubon Dr. Ormós Zoltán. A szakember „Mire érdemes odafigyelni az ICT szerződések megkötésekor?” című előadásában kitért a tipikus hibákra, buktatókra és több, „felhőből” vett példát is bemutatott sikeres és rossz vállalati döntések terén egyaránt.

Dugókerülő navigációs rendszerek
„Alapvető elvárás minden GPS vagy navigációs rendszerrel kapcsolatban, hogy a lehető legrövidebb utat mutassa meg. De ma már ennél többre is képesek ezek a készülékek. A valós idejű forgalmi adatok alapján optimalizálni tudják az útvonalat, ha pontos, gyors és jól rendszerezett információkat kapnak a forgalomról. Ezzel foglalkozik a TrafficNav Kft., aki valós idejű közlekedési adatokat szolgáltat nem csak Magyarországon, hanem Írországtól Törökországig 8 országban, közel 100 ezer felhasználónak. „A mi informatikai rendszerünk soha nem állhat meg, éjjel-nappal megbízhatóan kell működnünk, ezért is választottunk rendkívül körültekintően külső IT partnert” – mondta el Makai Bence a TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalat néhány hónappal ezelőtt az Invitel segítségével teljesen virtualizálta szerver parkját, és azóta az Invitel Kozma utcai DataCenteréből működik a 8 országot kiszolgáló rendszer.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!