KKV Plusz

Egy éve stagnál a kkv szektor

2012-10-10 Szerző: MTI Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy - hozzászólás 26

A kis- és középvállalkozások (kkv) vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése, ezt mutatja az OTP KKV negyedik negyedévi konjunktúra indexe, amely 42,2 százalékon áll – derül ki a Policy Agenda és az OTP Bank felméréséből.

Az index jelenlegi értéke pontosan megegyezik az egy évvel ezelőtt mért negyedéves értékkel, és alacsonyabb a 2012 harmadik negyedévében mért 43,4 százaléknál. Az előző negyedévhez képest pesszimistábbak lettek a vállalatvezetők várakozásai mind a magyar gazdaság, mind a saját vállalkozásuk helyzetével kapcsolatban.

A 800 cég megkérdezésével, szeptember második felében készült felmérés szerint a cégvezetők 60 százaléka arra számít, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Az előző negyedévben 56 százalék volt az így gondolkodók aránya.

Saját cége pozíciójának romlásával a megkérdezettek 53 százaléka számol, a javulást várók aránya mindössze 16 százalék. Negyedévvel korábban 44, illetve 22 százalék volt a pesszimista és az optimista várakozások aránya.

A felmérésből az is kiderült, hogy nem befolyásolja jelentősen a vállalatvezetők jövőképét az, hogy milyen ágazatban működnek, ugyanakkor az átlagosnál is mélyebb pesszimizmus jellemzi az Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon működő vállalkozásokat. Némi bizakodásra ad okot, hogy az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb cégvezető – 32 helyett 29 százalék – gondolja, hogy romlani fog cége likviditási helyzete.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a vállalatvezetők közel 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a bizonytalan jövő szinte ellehetetleníti, vagy nagymértékben korlátozza a beruházások tervezését és megvalósítását. A finanszírozási nehézségek, a magas hitelkamatok, valamint az elégtelennek ítélt belföldi kereslet közepes mértékben hátráltatja a beruházásokat.

A megkérdezett kkv-vezetők többsége, 54 százaléka úgy ítélte meg, hogy tipikusan banki hitel felhasználásával képesek a cégek, versenytársak fejleszteni. Kevesebben voltak, akik szerint többnyire saját forrás szolgáltatja a pénzügyi alapot az ágazatukban megvalósuló beruházásokhoz, kiegészülve bankhitellel, illetve EU-s pályázati pénzzel.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!