KKV Plusz

Kipróbáltuk: Acrobat XI – csak hasznos újítások!

2012-10-16 Szerző: Gorgo Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek - hozzászólás 25

A PDF dokumentumokkal valószínűleg mindenki találkozott már, aki munkára használja a számítógépet, hiszen nagyon népszerű megoldás, ha egy dokumentumot a nyomtatási képnek megfelelően és lehetőleg minden platformon egyaránt olvasható formátumban szeretnénk megosztani másokkal. A PDF-et szinte minden modern rendszer alapból olvassa (az OS X és a Linux régóta, de immár a Windows 8 is tartalmaz beépített PDF olvasót), ha pedig többre vágyunk, rengeteg ingyenes PDF olvasó közül válogathatunk, amelyek között megtaláljuk az Adobe Readert is. Utóbbiból immár a XI-es verziót is letölthetjük, teljesen ingyen, ami egyben azt is jelenti, hogy a PDF-ek előállítására készült Acrobat szoftver is új verzióval dicsekedhet.
De miért van egyáltalán szükség az Adobe Acrobat XI-re, amikor PDF-et nyomtatni is számtalan ingyenes megoldással tudunk szinte tetszőleges alkalmazásokból? Nos, az Acrobat kicsit túlmutat azon, hogy akár nyomdai minőségű PDF-ek előállítását oldjuk meg vele. A program korábbi verziójában nagyon komoly csoportmunka eszköztárral találkozhattunk, s megjelentek a multimédiás képességek is, vagyis interaktív, videót, hangot is tartalmazó PDF-ek, vagy éppen PDF portfóliók készülhettek vele. Az új verzióban szinte mindegyik, az elődben megjelent funkciót finomították, s kiegészítették ezeket még néhány nagyon hasznos, sőt, manapság szinte nélkülözhetetlen funkcióval. Lássuk, melyek ezek!

Hatékonyabban szerkesztés és apró újítások
Bár külsőleg az Acrobat XI nem nagyon különbözik az elődtől, mégis szinte minden fontos funkció kényelmesebben használható. A jobb egérgombbal megjeleníthető helyi menüből végre azonnal elérjük a legfontosabb szerkesztési funkciókat a kiválasztott objektummal kapcsolatban és ilyenkor az oldalsávon rögtön a megfelelő eszköztár jelenik meg. A fejlesztők változtattak az oldalsáv csoportosításán is, így egyszerűbb rajta megtalálni, amit keresünk. A képek cseréje, vagy új képek hozzáadása csak pár kattintás, a méretezésük, vágásuk, pontos elhelyezésük pedig gyerekjáték. Ugyanígy a szövegek esetében is egy kattintás a szerkesztési lehetőségek megjelenítése és utána formázhatunk, forgathatunk, méretezhetünk kedvünkre. Továbbra is rendelkezésre Az interaktív elemeket (gomb, videó, hang, SWF, 3D) is immár saját csoportban érjük el, áttekinthetőbben mint eddig.

Emellett számtalan apró, mégis hasznos változtatást találunk még a programban. Immár sandbox módban is dolgozhatunk PDF dokumentumokkal, így növelve a rendszerünk biztonságát, van Live collaborate lehetőség, s persze a divatos felhő szolgáltatás sem maradhatott el: egy kattintással küldhetjük felhőbe dokumentumainkat, hogy aztán bárhol, bármikor elérjük azokat.
Bár az Acrobat XI számtalan remek szerkesztési funkcióval gazdagodott, de ettől még előfordulhat, hogy egy PDF-ként kapott prezentációt inkább a PowerPointban vagy a Keynote-ban szerkesztene tovább az ember. Ez sem jelent azonban gondot, ugyanis az export lehetőségek is fejlődtek, így szinte egy az egyben menthetjük PowerPoint formátumba PDF-es prezentációinkat, s utána már kényelmesen átdolgozhatjuk azokat a megszokott prezentációs szoftverben, megtartva az eredeti táblázatokat, képeket, szövegeket, felsorolásokat, elrendezést. Ugyanígy Word vagy Excel dokumentumként is tovább dolgozhatunk egy-egy PDF-en. Az exportálás nagyon hatékony az új változatban, a prezentációk például szinte tökéletesen azonos elrendezésben nyithatók meg később PowerPointban.

S ha már az exportálást kitárgyaltuk, essen szó a megújult importálásról is. A XI-es változatban egy új PDF dokumentum létrehozása az összeillesztés funkcióval szinte gyerekjáték: a megújult Combine Files ablakra egyszerűen rádobálhatjuk az összeilleszteni szánt dokumentumokat (PDF, DOC, XLS stb.) és íziben át is variálhatjuk, nem csak az egyes dokumentumok sorrendjét, hanem azokon belül az oldalakét is. Mindez ráadásul nem csak PDF-ek esetében van így, hanem akár egy Word dokumentum oldalaival is variálhatunk a nézőképek segítségével. Különböző formátumú anyagokat gyúrhatunk egybe, pillanatok alatt. Ha végeztünk, egy kattintás a Combine Files gombra, s a megjelenő PDF az összefűzés után rögtön úgy jelenik megy, ahogy elképzeltük. Nem kell utólag variálnunk az oldalak sorrendjén.
A kor követelményeinek megfelelően az Acrobat XI nem csak az asztali verziót illetően változik, hanem érkeznek majd a friss mobil és tablet változatok is.

Űrlapok készítése és kielemzése
Az Acrobat XI megjelenésével a szoftvercsalád két új taggal bővült: az Acrobat Pro, az Acrobat Standard és az Adobe Reader mellé beköltözött a FormsCentral és az EchoSign. Előbbi az űrlapok készítését egyszerűsíti, utóbbi pedig a digitális aláírás használatának széleskörű terjesztését vállalja magára. Manapság mindkét új funkció fontos lehet egy kis- vagy középvállakozás mindennapjaiban. Mindenesetre az Adobe ebben a verzióban az űrlapokra helyezte a legnagyobb hangsúlyt.

Az elektronikus űrlapok létrehozása, kiértékelése eddig sem volt lehetetlen, de nem volt egyszerű. A FormsCentral alkalmazás használatát viszont egy kisiskolás is képes villámgyorsan elsajátítani, mivel a program letisztult felületén kizárólag az ehhez szükséges opciók állnak rendelkezésre. A űrlapok elemeinek beállítása, testreszabása játszi könnyedséggel megoldható. Akár egy több oldalas kérdőívet is összeállíthatunk percek alatt (technikai persze, nem feltétlenül tartalmilag). Ráadásul az Adobe az űrlapok kitöltetéséhez és későbbi kielemzéséhez is a kezünkbe ad minden eszközt.

A kész formot terjeszthetjük PDF fájlként is, de érdemes kihasználni a FormsCentral online szolgáltatását is, amelynek segítségével akár külön linken, vagy a program által generált, testre szabható embed kódot használva a saját weboldalunkba integrálva is közzétehetjük kérdőívünket. A webes felület honosítható is, legalábbis a legtöbb fontos szöveget – a kitöltés megköszönése stb. – átírhatjuk kedvünk szerint (bár a tesztváltozatban a teljes felületnél még nem volt kiválasztható a magyar nyelv). A formok létrehozása, úgy a kitöltésük is gyerekjáték. Az így megosztott webes űrlapok kitöltőinek válaszait a rendszer táblázatba rendezi, amelynek a kielemzésében is segít különféle grafikonokkal, kimutatásokkal.

A FormsCentral tehát nagyon hatékony és egyszerűen használható eszköz ha űrlapokkal dolgozunk, legyen szó akár cégen belüli, akár publikus kérdőívekről, formanyomtatványokról stb.
Mindez sajnos nincs ingyen. Egy űrlapot díjmentesen elkészíthetünk és publikálhatunk, de ha egyszerre többet szeretnénk, akkor választanunk kell a számunkra megfelelő havi díjas csomagból. Az ingyenes változatnál számolnunk kell azzal a korlátozással is, hogy a kérdőívet maximum 50 ügyfél töltheti ki.

Digitális aláírás, még egyszerűbben!
A digitális aláírás ugyan érezhetően terjedőben van, de sokan még mindig nagyon vonakodnak tőle. Az Adobe EchoSign szolgáltatása viszont változtathat ezen a hozzáálláson, hiszen igencsak egyszerűsíto a digitális aláírási procedúrát.

Kényelmesen aláírhatjuk digitálisan dokumentumainkat, majd továbbíthatjuk azokat akár további aláírásra is például az üzletfeleknek. Szerintünk sokkal egyszerűbb, mint postázgatni a szerződéseket!

Mindent egybevetve az Acrobat XI kifejezetten jól sikerült. A korábbi funkciókat sikerült sokkal kényelmesebben használhatóra alakítani, az új űrlapkészítő pedig valóban hasznos és egyszerűen használható. A program már megvásárolható, illetve letölthető belőle ingyenes próbaverzió is az alábbi linkre kattintva.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára