KKV Plusz

Nem érinti a pályázati támogatásokat a Matolcsy-csomag

A kormány döntése, mely szerint 15 százalékról 5 százalékra csökkenti az uniós pályázatok hazai társfinanszírozását, nem érinti az uniós pályázatok kifizetését – figyelmeztet honlapján a Körics Consulting.

A hazai pályázati piac egyik meghatározó cége emlékeztet: az akár 96 milliárdos költségvetési megtakarítást egy tavalyi uniós rendelet-módosítás teszi lehetővé, mely Magyarország mellett még öt uniós tagállam fejlesztési programjainál engedélyezi az uniós pályázatok nemzeti önrészének módosítását. A lépés nem módosítja az uniós támogatások rendszerét, a benyújtott pályázatok kifizetését, és a még szabad keretek lehívhatóságát.

A 2007-2013 közötti fejlesztési ciklusban Magyarországnak 8.500 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésére. Ennek 85%-a közvetlen brüsszeli forrás, a maradék – 1.500 milliárd forintnyi – összeget saját költségvetésből kell biztosítani.

Az önrész csökkentésére egy tavaly decemberben elfogadott rendelet – az Európai Parlament és a Tanács 1311/2011/EU sz. rendelete – ad lehetőséget. E rendelet 13. szakasza rendelkezik úgy, hogy az egyes prioritási tengelyekre vonatkozó jelenlegi fizetési rátához képest tíz százalékponttal nagyobb támogatást kaphat Magyarország és a rendelettel érintett országok. Ez ugyan nem növeli a támogatás teljes összegét, de csökkenti az abban megjelenő állami önrészt.

A Körics Consulting kiemelte: ahhoz, hogy ez a változás életbe léphessen, Magyarországnak kérelmeznie kell az intézkedés alkalmazását. A lépéssel a költségvetés jelentős – összességében akár 96 milliárd forintot is elérő – megtakarítást ér el, úgy, hogy érdemben nem befolyásolja a támogatások elérhetőségét. A folyamatban lévő projektek finanszírozása biztosított, ahogy a meglévő keretek felhasználhatósága is.

Az intézkedés megtételére a 2010. január 1. és 2013. december 31. közötti időszakban lehívott támogatásokkal kapcsolatban van lehetőség – közölte lapunkkal a tanácsadó cég.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!