KKV Plusz

Veszélyben a forgóeszköz-hitelezés is

2012-10-24 Szerző: MTI Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy - hozzászólás 25

A Magyar Bankszövetség megítélése szerint a forgóeszköz-hitelezés is nehéz helyzetbe kerülhet a kormány által tervezett intézkedések, így a bankadó mértékének jövő évre ígért teljes fenntartása, a tranzakciós illeték felemelése miatt – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára egy szerdai tájékoztatón Budapesten.

A szövetség adatai szerint az idei első háromnegyed évben mintegy 2000 milliárd forint forgóeszköz-hitelt újítottak meg a bankok, a tervezett intézkedések miatt ez a hitelezés is mérséklődhet, ami a cégek termelésére is negatívan hat, és ez a GDP növekedését is hátráltatja. A hazai pénzintézetek anyabankjai mintegy 2 milliárd eurót, azaz 550-600 milliárd forint tőkejuttatást adtak a magyarországi bankok veszteségeinek pótlására.

A magyarországi bankok heti átlagban 3000 árfolyamrögzítéses szerződést dolgoznak fel. A szövetség főtitkára kiemelte: ez mutatja, hogy a hazai bankrendszer több millió ember számára a kiszámíthatóságot és biztonságot jelenti. Ezért kényes dolog a bankellenes hangulat szítása – fűzte hozzá, hiszen az a pénzintézeti rendszerbe vetett bizalmat érinti károsan.

A hazai bankok nem kaptak támogatást az IMF-től, a keletkezett veszteségeket a tulajdonosok mintegy 2 milliárd eurónyi tőkejuttatással ellensúlyozták. A tranzakciós illeték emelése azt is okozhatja, hogy a bankok még inkább áthárítják majd ezt a terhet a fogyasztókra.

A magasabb illeték arra is vezethet, hogy a cégek nemcsak a számlaforgalmukat viszik ki az országból, hanem a megtakarításaikat is, ami végső soron a vállalati betétállomány 15 százalékos csökkenéséhez is vezethet – mutatott rá a főtitkár.

A forintban nyújtott beruházási hitelek iránti kereslet csökkenését az okozza, hogy a kétszámjegyű kamatokat a vállalatok ebben a gazdasági helyzetben a nyereségükből képtelenek kigazdálkodni. A Magyar Bankszövetség februárban letette a bankok és a kormány közötti megállapodás részeként azokat a javaslatait, amelyek a vállalati hitelezés fellendítésére szolgálnak. Ezek szerint ágazatokhoz, hitelcélokhoz lehetne preferált konstrukciókat kidolgozni a gazdaság fellendítése érdekében. Erre a javaslatra semmilyen válasz nem érkezett eddig – mutatott rá a főtitkár.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!