KKV Plusz

Erős őszben reménykednek a plazák

2012-10-25 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Ingatlan - hozzászólás 23

Elemzők szerint továbbra sem lehet a belső fogyasztás élénkülésére számítani, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) 2012-ben 1-2 százalék körüli visszaesést vár a fogyasztói piacon idén. A bevásárlóközpontok üzemeltetői viszont jó év végéi forgalomra számítanak.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint a bevásárlóközpontok üzemeltetői az őszi időszakra előretekintve bizakodóak, kereskedelmi szempontból aktívabb időszak jöhet, amelyet a karácsonyi követ. A plazák boltjaiban általában erős szokott lenni az év vége, ezt különféle vásárlásösztönző akciókkal is segítik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az első nyolc hónapban éves alapon stagnálni tudott az élelmiszer és élelmiszer jellegű termékek értékesítése a kedvezőtlen globális gazdasági klímában. Az év nyolcadik hónapjában ugyanakkor 1,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el ez a kiskereskedelmi alágazat az előző év azonos időszakához képest. Ez kedvezőbb, mint a júliusi hasonlóan számított adat, előző év azonos időszakához viszonyított 2,4 százalékos mérséklődés – hívja fel a figyelmet az NGM.

Az elemzők az idén és jövőre is a reálbérek csökkenésére számítanak, és arra, hogy a munkanélküliségi ráta is a kétszámjegyű tartományban marad. Ezért a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, így a belső kereslet nem fog támaszt adni a gazdasági növekedésnek. Ami várható 2013-tól, hogy a visszaesés üteme mérséklődik.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!