KKV Plusz

Egyre több kis irodát bérelnek a kkv-k

2012-11-12 Szerző: KKV Rovat: Ingatlan, Irodaházak, Kiemelt - Nincs hozzászólás

Folyamatosan nő a kis, 200 négyzetméter alatti irodaterületek iránti igény: 2007-2008-ban a bérbeadások számának 38 százalékát tették ki az ilyen jellegű tranzakciók. Idén az első kilenc hónapban ez az arány már elérte a 45 százalékot – közölte lapunkkal a DTZ nemzetközi ingatlan tanácsadó budapesti részlege.

A bérlők között folyamatosan növekszik a kis-és közepes vállalatok aránya, ezek zöme alacsonyabb kategóriájú irodaházból érkezik a már megfizethető szintű A kategóriás épületekbe – mondta több más tanácsadó cég képviselője a kkvplusz.hu-nak. Ugyanakkor az összes lehetséges modern irodaterületből a kkv-k által bérelt terület  – a szektor gyengélkedése miatt – még mindig jelentősen elmarad a nyugati átlagtól.

A társaság szerint a válság előtti években a szerződés-hosszabbítások aránya átlagosan 19 százalék volt, 2009-től azonban ez az arány megugrott, és a 2009-2011-es időszakban elérte a 38 százalékot. Idén január és október között a teljes bérbeadás közel felét tették ki a hosszabbítások.

A bérlők óvatosak, inkább újratárgyalják a szerződéseiket és nem vállalják a költözéssel járó pluszköltségeket. Emellett a tulajdonosok is mindent elkövetnek, hogy megtartsák a bérlőiket.

Idén a harmadik negyedévben 245 ezer négyzetméter irodát adtak bérbe Budapesten. Az ezer négyzetméternél nagyobb területre kötött szerződéseket a CA Immo tulajdonában lévő IP West irodaház vezeti.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!