KKV Plusz

Zöld útra tér Miskolc

2012-12-09 Szerző: kkv Rovat: Autó, Hírek, Kiemelt - Nincs hozzászólás

A Nissan Leaf bemutatkozott Miskolc város vezetőinek és áramszolgáltatójának. Az ÉMÁSZ miskolci székháza előtt álló EV (elektromos autó) töltő mellett tartott december eleji sajtótájékoztatón Pfliegler Péter alpolgármester Miskolc város zöld beruházásairól és zöld várossá válásának következő lépéseiről beszélt. Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának elnöke az új innovációs lehetőségekről, és a „smart city” koncepcióról tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Nissan Leaf (fotó: Biró Csongor)

A Leaf bemutatójának apropóját az adta, hogy a város októberi közgyűlése megszavazta az EV-k ingyenes parkolási jogát a város felszíni parkolóiban, illetve, hogy Miskolcon helyezték üzembe Kelet-Magyarország első elektromos töltőoszlopát augusztus végén, ahol az EV-k ingyenesen parkolhatnak az ÉMÁSZ jóvoltából.

A megyei jogú városok közül Miskolc elsőként csatlakozott a Green City kezdeményezéshez is. A már működő, és több száz lakást fűtő biomassza fűtőmű, vagy a Bogáncs utcai hulladéklerakóban képződött gázokból energiát nyerő üzem is arra enged következtetni, Miskolc komolyan gondolja azt, zöldebb lesz, mint a többi magyarországi város. Mindemellett a városban zajló geotermikus beruházási munkálatok eredményeként hamarosan az egész avasi városrészt a megújuló geotermikus energiával fűtik majd. Ezzel pedig Magyarországon a legnagyobb arányban Miskolc használja majd a megújuló energiát.

Visszatérve a közlekedéshez, Miskolcon jelenleg is fut egy Volvo hibrid busz, és hamarosan a helyi villamosközlekedést is olyan új gyártású villamosok szolgálják majd, amelyek a fékezési energia 30-40%-át visszatermelik az elektromos rendszerbe. Vécsi György azt is bejelentette, hogy a közeljövőben tisztán elektromos hajtású személyautókkal terveznek tovább erősíteni a zöld közlekedés terén.

Miskolc törekvéseivel számos közös vonást mutat a Nissan víziója a folyamatosan gyarapodó városi lakosság tiszta közlekedéséről. Az elektromos mobilitás már napjainkban is valós alternatíva, de elterjesztésében az autóipari gyártókon kívül az egyes országok kormányainak, a városok önkormányzatainak, az elektromos szolgáltatóknak és számos további félnek a támogatására is szükség van. A Nissan az élen jár az elektromos autók technológiájában csakúgy, mint az e-mobilitás előmozdítását célzó partneri kapcsolatok építésében.

A Nissan Leaf az első, nagy sorozatban gyártott alsó-középkategóriás elektromos autó, amely 2011-ben elnyerte az Év Autója címet Európában, Japánban és világszinten is. 2010 decemberében történt piaci bevezetése óta világszerte több mint 43 000 darabot adtak el belőle, ezzel a Nissan Leaf a legnagyobb darabszámban eladott elektromos autó a világon. Váltóáramú villanymotorjának teljesítménye 80 kW, nyomatéka 280 Nm, ami 145 km/h maximális sebesség elérését teszi lehetővé. A villanymotort a Nissan által kifejlesztett, 90 kW-ot meghaladó teljesítményű lítium-ion akkumulátor látja el energiával. Ez teljesen lemerült állapotból kiindulva, normál töltőberendezéssel 8 óra alatt tölthető fel újra 100%-ig, míg gyorstöltővel – optimális körülmények között – alig 30 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre hozható. A Nissan Leaf ötcsillagos minősítést kapott a szigorú Euro NCAP töréstesztek eredményei alapján, így a legbiztonságosabb autók közé tartozik.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Szóljon hozzá!