KKV Plusz

2013-ban sem emelkednek a lakásárak

2012-12-28 Szerző: KKV Rovat: Árak, Ingatlan, Kiemelt

A lakáspiacon a jövő évre forgalom tekintetében stagnálást, vagy minimális növekedést prognosztizálnak az Otthon Centrum szakemberei. A piac nagyon jelentős részét továbbra is a használtlakás forgalom fogja adni. Nagy valószínűséggel, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon a fő mozgatóerő az élethelyzetben bekövetkező változás marad.

lakópark - web-1.

Az év első kilenc hónapjában bonyolódott eladások alapján az árak a tavalyi év azonos időszakához képest még csökkentek, de az idei éven belüli negyedévek között már egyértelműen a stagnálás jeleit mutatják. Az árszint idén érheti el a mélypontját, hacsak a végtörlesztéshez hasonló külső hatás nem éri a piacot a jövőben. A stagnálás után azonban nem várható azonnal fellendülés megalapozott keresletbővülés nélkül, így – ahogy 2013-ban a forgalom tekintetében is – további stagnálásra, illetve nagyon minimális emelkedésre kell felkészülnünk.

A lakóingatlan piaci forgalom 2009 óta a 90.000 körüli adásvételi szinten stabilizálódott. Az idei év bíztatóan indult, a végtörlesztés felpörgette a piacot, ezek azonban előrehozott vásárlásoknak bizonyultak, mivel az első negyedévben mért, előző évhez viszonyított forgalomtöbblet az év végéhez közeledve elfogyott. A kifulladó keresletélénkülés is abba az irányba mutat, hogy 2012-ben a tavalyi év forgalmi adatait láthatjuk majd megismétlődni a lakáspiacon.

A nagyjából 90.000 tranzakció körül várható forgalmi szint, immár negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon. A kereslet alacsony szintje mögött a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, a háztartások várakozásainak romlása áll, azonban ez a stabil kereslet azt is jelenti, hogy a lakhatási igény minden körülmények között megjelenik, és ezen az alacsony szinten egyre inkább független a gazdasági, finanszírozási környezet változásaitól.

A lakáspiac, úgy néz ki, elérte a mélypontját, de valószínűleg a reméltnél hosszabb időre kell a stagnálásra felkészülnünk. Az MNB korábbi előrejelzését, ami 2013 végére tette a háztartási hitelezés fellendülését, módosította a romló külső- és belső környezet miatt. Az új előrejelzés szerint 2013-ban a 3,4 százalékos háztartási hitelállomány csökkenést 2014-ben további 2 százalékos mérséklődés követheti, tehát fellendülésre 2015-től számítanak. A jövő évi GDP növekedésre vonatkozó előrejelzések is egyre negatívabb képet vetítenek előre.

„A jövő évben némi pozitív változást hozhatnak a kamattámogatott konstrukciók, remélhetőleg a rossz lakáshitelek számának gyarapodása is megáll a különböző banki és állami programoknak köszönhetően, és ezzel a portfoliótisztítás is megindulhat.” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. A kamattámogatás feltételrendszerének változása erősítheti a kamattámogatott hitelek keresletélénkítő hatását.

Különösen fontos változás, hogy használtlakás vásárlás esetén a vételár felső határa is emelkedik 15-ről 20 millió forintra, illetve a maximális hitelérték 6-ról 10 millióra, hiszen ezek a változások a piac jelentős részét kitevő használtlakás szegmensben hozhatnak többletkeresletet. A 20 milliós felső vételár-határ azt is jelenti, hogy a vevők előtt a használtlakás piaci kínálat egy újabb szegmense nyílik meg, ami főleg Budapesten jelenthet egy jóval szélesebb, kamattámogatással elérhető lakáskínálatot.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok