KKV Plusz

A közvetett költség is gyorsan elszámolható

2013-01-14 Szerző: KKV/MTI Rovat: Kiemelt, Pályázat

Hivatalosan is elfogadta az Európai Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kérelmét, eszerint egyes pályázatok esetében a felmerülő közvetett költségeket a jövőben az elszámolás során nem kell külön-külön számlával igazolni. Ezzel jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése.

web -Négyek bandája

Az egyszerűsített elszámolás alkalmazását az Európai Bizottság az elsők között hagyta jóvá Magyarország számára. Az új módszer lényege, hogy a közvetett költségek a felmerülő közvetlen költségek meghatározott mértékéig átalányalapon számolhatók el. Az elszámolásra egyelőre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) projektjei esetén van lehetőség – tájékoztatott az NFÜ.

A közlemény szerint a kérelem a korábbi programozási időszak projektadatainak elemzésén alapult. A módszert a pályázatos és könnyített elbírálású projektek esetében alkalmazzák.

A TÁMOP-kiírásokban használt részletes költségvetési tábla alapján valamennyi költséget besorolták a közvetett vagy közvetlen költségek valamelyikébe, kizárva ezzel a kettős finanszírozás lehetőségét. Az átalányköltség meghatározásának alapja a közvetlen költségek összege, ennek százalékos mértéke a projekt méretének függvényében 13-20 százalék között változhat.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok