KKV Plusz

Így kössünk bérleti szerződést! – 2. rész

Háromrészes sorozatunk második részében a bérleti díjban szereplő költségekről adunk körképet. Nem árt résen lenni itt sem és feltétlenül vegyünk igénybe jogi szakértőt.

14. RAKTÁR-2.

A bérleti díj, a közüzemi költségek, egyes további szolgáltatások (őrzés-védelem, takarítás, recepció, és még sorolhatnánk) ellenértéke havonta, vagy a bérbeadóval kötött megállapodásunk szerinti rendszerességgel jelentkező költségek.

Amennyiben a bérlet feltételeinek tárgyalása során az egyes tételek, szolgáltatások tartalmáról részletes tájékoztatást kérünk, sőt azt ugyanilyen részletességgel megjelenítjük a bérleti szerződésben is, úgy ezek a költségei tervezhetőek, nem megfelelően nyújtott szolgáltatás esetén a bérbeadón „számon kérhetőek”.

Talán a legfontosabbnak tűnő tétel a bérleti díj. Egy vonzó, alacsony összeg, csak akkor hasonlítható össze további, esetleg sokkal magasabb összegű ajánlatokkal, ha a bérlet valamennyi feltételét (futamidő, bérleti díjba foglalt szolgáltatások, biztosítási díj, további költségek, stb.) is megismerjük.

penzugy adozas

Ezen ismereteket begyűjtésére érdemes időt szánni és minél több internetes portálon utána nézni az aktuális ajánlatoknak. Ismerőseinket, sőt szektortársainkat is megkérdezhetjük egy-egy szakmai találkozón, az élő, az életből vett információ mindig közelebb van a valósághoz.

Lehet alacsony a kínált bérleti díj, ha az nem tartalmaz például a bérlői igények szerinti iroda-, vagy akár egy speciális tevékenység végzéséhez kapcsolódó jogszabály által előírt kialakítást, aminek a költsége jelentős egyösszegű megterhelés lehet a bérlőnek. Ezt elkerülni egy magasabb bérleti díjas, de valamennyi átalakítást magában foglaló ajánlat elfogadása esetén tudjuk.

A bérleti díj és a járulékos költségek változási feltételeinek egyértelmű rögzítése elengedhetetlen a bérleti szerződésben. A változás köthető az eltelt időhöz, inflációhoz, árfolyamváltozáshoz, de találkozni lehet a gyakorlatban egészen extrém megoldásokkal is. Egy kereskedelmi üzletház bérleti szerződéseiben rögzített bérleti díjak például a Washington körzetében mért megélhetési index változásához voltak kötve. Valljuk be, egy ilyen kikötés elfogadása felelőtlen döntés egy hosszú távú szerződés aláírása esetén.

Nem ismerjük az index változásának jellemzőit, költségeinket hosszú távon kalkulálni nem tudjuk. Egy jó bérleti szerződés egyértelműen, könnyen ellenőrizhetően és követhetően rögzíti a díjak elkerülhetetlen változásának számítási módját és nem kizárólag a bérbeadó érdekeit szem előtt tartva.

Tevékenységünknek megfelelő ingatlant válasszunk

A bérlemény kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy az ingatlan alkalmas – e a bérlő tevékenységének folytatására, a bérleti szerződés lehetőséget biztosít-e az átalakításra, ha igen, milyen feltételekkel. Törekednie kell a bérlőnek arra, hogy tevékenységének, jelenlegi és jövőben várható munkavállalói létszámának megfelelő méretű ingatlanra kössön bérleti szerződést. Szerezzen jogot opció kikötésével arra, hogy tevékenységének bővülése esetén további területeket vehessen bérbe, vagy – bár ez nem könnyen elérhető kikötés egy szerződésben – visszaesés esetén visszaadhasson a bérbeadónak területeket.

xshutter - tárgyalóasztal

Teljes részletességgel célszerű meghatározni annak feltételeit, hogy a bérleményt milyen műszaki paraméterek betartásával alakíthatja át a futamidő alatt, illetve azt, hogy annak költségei kizárólag a bérlőt, vagy esetleg a bérbeadót is terhelik – értéknövelő beruházás esetén –, az átalakítás költségei levonhatóak –e a bérleti díjból, ha igen, milyen feltételekkel. Kit terhelnek az építési engedélyköteles átalakítások engedélyezési költségei. Az átalakítások során milyen egyéb feltételeknek kell eleget tenni, gondolok itt arra, hogy például egy üzletházban általában alapkövetelmény lehet egy egységes arculat, portál kialakítás.

A bérlőnek és a bérbeadónak rögzítenie kell annak feltételeit, hogy a bérlő a bérleményt, vagy annak egy részét albérletbe adhatja –e, ha igen, úgy milyen feltételekkel. Nem csak arra kell itt gondolnunk, hogy „idegen” harmadik személynek adjunk bérbe területeket, a tevékenység visszaesése miatt, ilyen módon is csökkentve a költségeinket.

Újabb tevékenység megkezdése esetén, vagy külső befektetőkkel alapítandó további vállalkozások székhelyének cég-nyilvántartásbeli bejegyzéséhez minden esetben kell a bérbeadó, mint tulajdonos hozzájárulása. Amennyiben a bérleti szerződésünk nem tartalmaz erre vonatkozó feltételeket, úgy a bérbeadónak ki vagyunk szolgáltatva ebben a helyzetben.

Dr. Tilki László, a Tilki és Kovács Ügyvédi Iroda alapító társtulajdonosa

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára