KKV Plusz

Sony Xperia Z teszt: a full HD okostelefon

2013-02-15 Szerző: Gorgo Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek

DSC00018

A nagyjából Samsung és Apple uralta okostelefon mezőnyben amúgy is üdítően hatnak a Sony Xperia termékei, de a hamarosan megjelenő Xperia Z – a Full HD kijelzőjével és strapabíróságával – kifejezetten csábítóra sikerült. A cég most előrendelhetővé tette a készüléket, így akinek már most minden vágya egy ilyen okostelefon, lefoglalhat magának egyet. Aki viszont még nem tudja mitől is különleges ez a készülék, annak elmeséljük. Kereken 1 napig volt alkalmunk tesztelni egy prototípust.

Felső kategória
A Sony Xperia Z tehát egy napig időzött nálunk, ami igazán beható tesztre sajnos nem elég, ráadásul egy prototípusról volt szó, így elképzelhető, hogy bizonyos funkciók a végleges verzióban esetleg másként (általában jobban) működnek majd. Ettől függetlenül azért igyekeztünk kellőképpen megnyúzni a készüléket, hogy kiderüljön, valóban olyan jó lesz-e, ahogy azt a termékfotók és a termékjellemzők alapján gondolja az ember. Nos, röviden összefoglalva: igen. Ez a telefon elég meggyőző, még a szépséghibái ellenére is. A Sony szinte biztosra veheti a sikert, bár az Xperia Z sajnos nem csak tudásában, de árazásában is felsőkategóriás: 200 ezer forintot kell érte adnunk. Lássuk, mire.

Letisztult külső
Az Xperia Z meglehetősen letisztult külsőt kapott, a ház “egyszerűségét” leginkább a készülék jobb oldalán látható, jellegzetes be- / kikapcsoló gomb töri csak meg, egyéni stílust kölcsönözve a készüléknek. Ez a gomb középre került, abszolút kézre esik. Alatta találjuk a hangerőszabályzót, amelyet így szintén kényelmesen elérünk egykezes használatnál.

sony xperia z nyitokep

Ezzel nagyjából be is fejeződött a gombok sora, mert az Xperia Z-n elöl már hiányoznak az érintős Android kezelőszervek. Ez persze érthető, lévén az Android 4.x úgyis rendelkezik szoftveres megoldással e feladatra, a képernyő alján. Ennek örömére az előlapot teljesen uralja az 5″-os, 1920×1080 pixeles felbontású kijelző, amely a Reality Display fantázianevet kapta, s amely ugyan színei élénkségét tekintve elmarad mondjuk a Super AMOLED kijelzőktől, de ettől még nagyon szép, kontrasztos képe van, nem beszélve arról, hogy a full HD felbontásnak köszönhetően (443 ppi) minden tűélesen kivehető a képernyőn (a képek és videók képminőségén a Sony Mobile BRAVIA Engine 2 igyekszik tovább finomítani). A 2,2 megapixeles előlapi kamera így aztán már fel sem tűnik senkinek a kijelző fölött, legfeljebb a Sony feliratot vehetjük észre egy kijelző társaságában.
A lenyűgöző formavilágot és az előlap komoly, mégis elegáns külsejét a hátlap végsőkig fokozott puritánsága töri meg. Hátulról a telefon úgy néz ki, mint egy hatalmas műanyaglap. Még a 13 megapixeles kamera lencséje és LED villanója sem tudja megtörni a hátlap egyhangúságát. Fehérben lehet, hogy szebb, de a fekete elég lehangoló látvány (különösen mivel minden ujjlenyomat azonnal meglátszik rajta), bár kétségtelen, hogy az ember úgyis inkább az elejét bambulja a mobiljának.

sony xperia z screenshots 1

A készülék por- és vízálló, ennek megfelelően minden csatlakozót apró műanyag “ajtó” véd a külső behatásoktól. Ennek megfelelően a MicroSD kártya és a Micro SIM helyét, illetve a Micro USB portot is letakarták, s ugyancsak ebből adódik, hogy a hátlapot sem kaphatjuk le, hogy hozzáférjünk az akkuhoz. Szabadon hagyva egyedül a dokk-csatlakozó két apró érintkezője van. A ház precízen összerakott, így simán elhisszük, hogy a minősítései birtokában maximum 1 méteres mélységben (esetleg kádba ejtve) kibír 30 percet a készülék. Mivel az egyetlen prototípus volt a környéken, igyekeztünk nem hazavágni.

xperia z scheenshots 2

A készülék erejére sem lehet panasz, a négymagos Krait processzor és az Adreno 320 GPU szépen, akadás mentesen birkózik meg a nagy felbontással. Nagyon ritkán tapasztaltunk csak egy-egy pillanatra megtorpanást, de átlagfelhasználó számára ez szinte észrevehetetlen. A készülék 2 GB RAM-ot és 16 GB saját memóriát kapott. Utóbbi Micro SD kártyával bővíthető.
Az Xperia Z-n az Andorid végre úgy teszi a dolgát, ahogy azt az ember elvárja: “villogások” és akadozás nélkül, ráadásul az sem hozza zavarba, ha több app fut párhuzamosan.
Természetesen a szokásos belső kínálat is adott: gyors wifi (802.11n), Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, GLONASS, egy halom szenzor, FM rádió (RDS), DLNA.

xperia z screenshots 7

Rendszerként az Android 4.1.2-es változata került készülékre, de már most beígérték a 4.2-est. Nem lehetetlen, hogy a megjelenéskor már azt találjuk rajta, de erre azért nem vennénk mérget, hiszen az Android egyik negatívuma sajnos éppen a rendszerfrissítések macerás kivitelezése, hiszen a gyártók előbb testre szabják az új verziókat, így van, hogy hónapos késésekkel kerülnek csak napvilágra a hivatalos frissítések.

Full HD kijelző: előnyök és hátrányok
Nagy talányok nincsenek a full HD kijelzőt illetően, hiszen bizonyára senkit sem lep majd meg, ha azt mondjuk, hatalmas élményt nyújt ez a felbontás a videók lejátszásakor, fotók nézegetésénél, de akár böngészésnél is (a 4.1-es rendszeren egyébként már a Chrome böngésző az alapértelmezett). Ha e-bookot olvasunk vagy játszunk, szintén értékelni fogjuk a képminőséget. Bőven érezhető az átlagos androidos készülékek felbontásához képest a különbség. Itt egy 1080p-s videó képe valóban tűéles.

xperia z screenshots 6

A dolog hátulütője pedig természetesen nem más, mint a fokozott teljesítményigény, ami nem feltétlenül tesz jót az akkuidőnek, így hiába a 2330 mAh-s akkumulátor, egy töltéssel valószínűleg ez a készülék sem nagyon bírja majd tovább egy napnál.
Ráadásul előfordulhatnak alkalmazások, amelyek nem bírnak mit kezdeni – egyelőre – ezzel a felbontással, így túlságosan kis méretben jelenítenek meg esetleg például feliratokat. Szerencsére mi nem nagyon akadtunk bele ilyenekbe, ráadásul ahogy a full HD felbontás terjedni kezd (erre idén nagy esélyünk van) Android platformon, ez a gond is megszűnik majd, a fejlesztők megoldják.

Teljes kényelem
A Sony természetesen átszabta kicsit az Androidot a saját képére, de ezúttal kevesebb a kozmetikázás és jobban emlékeztet a rendszer az alap Android 4.0 felületére. Vannak persze változások, így például a widgetek kezelése is teljesen sajátos, egyben nagyon praktikus módon megoldott, s megvannak a Sony extra alkalmazásai is, amilyen például a látványos Album, vagy a szinte minden formátummal megbirkózó Filmek. A WALKMAN zenelejátszó app is jól jöhet, ha másért nem, hát a hangszínszabályzó miatt. Mellesleg hangbeállítás téren egy halom extrával dicsekedhet a készülék: az equalizer mellett van ClearBass, térhangzás (fülessel), Clear Phase és xLoud funkció is. Nem utolsó sorban a készülékhez adott headset is egészen kellemes hangminőséggel büszkélkedhet.

xperia z screenshots 5

Az egykori Timescape jobblétre szenderült, ami számunkra pozitívum, mert nem igazán kedveltük. Sajnos az utód app ugyan látványos és praktikus felületet kapott, de elég akadozva gyűjti be a közösségi híreket.
Nem annyira fontos, de nagyon látványos extra a sajátos képernyőzár feloldási animáció.
Ami ennél izgalmasabb, az a mostanában egyre inkább terjedő miniprogramok gyűjteménye, amelyeket állandó használatra helyezhetünk el a képernyő adott részén. Ezek gyűjteményét most az alkalmazásváltó felületről érhetjük el.

xperia z screenshots 4

Plusz alkalmazásokból sincs hiány, van backup szoftver, jegyzetelő, McAfee biztonsági csomag, QR kód olvasó és irodai alkalmazás is, bár ez utóbbi sajnos alapból csak megnyitni képes az Office dokumentumokat, ha szerkeszteni is szeretnénk, akkor fizetnünk kell. A PlayStation mobile funkció is elérhető, csak itthon egyelőre nem sok hasznát vesszük.
Hardveres extra a csomagban megbújó dokkoló, amelybe fekvő helyzetben helyezhető bele a telefon. Ilyenkor azonnal megjelenhet egy alap felület is, amelyről az ilyenkor fontos funkciókat érjük el, egy mozdulattal.

Kamera
Az Xperia Z egy 13 megapixeles, Exmor RS technológiás kamerát kapott, amely természetesen full HD videók készítésére is tökéletesen alkalmas. A képminőség jó, de nem kiemelkedő. Sokszor zajos a végeredmény, amiben viszont szerepe lehet annak is, hogy nálunk egy prototípus járt. Ha a kezünk közé kerül egy végleges változat, közzéteszünk néhány fotót és videót. Viszont ha valóban ilyen lesz a kamera minősége, az nem túl vidám dolog…
Ahogy a teszt elején már kiderült, külön gomb nincs a kamerának, a képernyőn kell babrálnunk mindent. Cserébe viszont irgalmatlan mennyiségű beállítási lehetőség áll a rendelkezésünkre, a teljesen automata beállításoktól a HDR módon át az egyenként testre szabható funkciókig (fénymérés, fehéregyensúly stb.).

Összegzésül
A Sony egy nagyszerű készüléket dob piacra az Xperia Z képében. A fentieken kívül a telefon számos hasznos extrával büszkélkedhet. Ilyen például a STAMINA üzemmód, amelyet használva a telefon lezárt képernyőnél automatikusan kikapcsol minden adatátviteli funkciót. Ha már merülőben van, ez praktikus lehet.
Jópofa a helyfüggő wifi kapcsolódási lehetőség is. Ezzel a cellainformációk alapján a készülék képes automatikusan bekapcsolni az amúgy kikapcsolt wifi funkciót, amint olyan helyre érünk, ahol már ismeri a helyi wifit. Ezekkel némileg spórolhatunk a fogyasztáson, bár a kijelző és a processzor még így is gyorsan felemészti a rendelkezésére álló energiát.
Ha fentiekhez hozzávesszük a profin átdolgozott Androidot, a cég hozzáadott alkalmazásait, a full HD felbontást és a rendkívül gyors működést, akkor az Xperia Z igen jó, bár nem éppen olcsó vétel lehet. A kamera minősége viszont lehetne jobb, de ennek részletes tesztelésére majd egy végleges terméknél kerítünk sort.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok