KKV Plusz

Könnyebben juthatnak exporthitelhez a kkv-k

2013-03-29 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy

Az előzetes adatok szerint mintegy 400 millió eurónyi kedvezményes devizaforrást bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére az Eximbank. Ezzel vélhetően  könnyebben juthatnak majd exportjukat segítő kölcsönhöz a hazai kis és közepes vállalatok.

shutter - doku+pénz

A keretmegállapodáshoz 14 bank csatlakozott: a Gránit, a Raiffeisen, az UniCredit, az MKB, a Takarékbank, a Budapest Bank, a K&H, a CIB, az OTP, a Széchenyi Bank, a Volksbank, az Erste Bank, a Bank of China és a Deutsche Bank magyarországi fióktelepe.

Nátrán Roland vezérigazgató a megújult konstrukció új elemei közül kiemelte, hogy euró- mellett dolláralapon, és áruk mellett szolgáltatásra is igénybe vehető a finanszírozás. Szintén új elem, hogy hitelhez juthat nemcsak az exportőr, hanem annak közvetlen beszállítója is.

Az új konstrukcióban definiált az elsődleges feldolgozottságú mezőgazdasági termék is. Így az élelmiszer- és italgyártással foglalkozó vállalkozások által előállított termékek is finanszírozhatók az Eximbank nyújtotta kedvezményes forrásból.

A fix kamatozású, középlejáratú konstrukció jövő év március végéig vehető igénybe. Az OECD által meghatározott CIRR (Commercial Interest Reference Rate) kamatláb jelenleg euróalapon 1,39, dolláralapon pedig 1,40 százalék, 2-5 éves futamidő mellett.

A banki vezetők üdvözölték az új konstrukciót, és kiemelték az Eximbank, valamint a kereskedelmi bankok hatékony együttműködését, amely hozzájárul a magyar export növeléséhez. Tavaly csaknem 143 millió euró forráshoz jutottak a kkv-k ebben a konstrukcióban a kereskedelmi bankokon keresztül. Az Eximbank által nyújtott kamatelőny ténylegesen a felhasználó cégekhez jutott.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok