KKV Plusz

FileShredder: fájlok tökéletes törlése OS X-en

2013-04-09 Szerző: Gorgo Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek, Tippek

A számítógépen a Lomtár ürítése nem jelent garanciát arra, hogy a törölt fájlokat ne lehessen visszaállítani (leegyszerűsítve: a törölt fájlok egészen addig a merevlemezen, memóriakártyán maradnak, amíg a lemezműveletek során felül nem íródnak). Igaz ez a Windowsra éppúgy, mint az OS X-re, bár utóbbi rendszer kukája is képes a biztonságos törlésre, csak ennek pontos módját nem szabhatjuk meg.

FileShredder OS X

Ám a FileShredder alkalmazás segítségével visszaállíthatatlanul likvidálhatunk fájlokat OS X alatt (a program nem csak a szokott módon törli a fájlokat, hanem felül is írja azok “helyét” a merevlemezen, így a megsemmisített fájlokat már különböző fájlvisszaállító szoftverekkel sem lehet visszahozni a halálból. A Trash-hez képest teljes szabadságot ad nekünk: több különféle törlési mód közül is választhatunk. Ha inkább a sebesség, mint az alaposság a fontos, akkor kevesebb felülírással is próbálkozhatunk (legtöbbször ez is elegendő), de ha egészen biztosra akarunk menni, harmincötszörös felülírást is választhatunk, ami ugyan nagyobb fájlok esetében érezhetően tovább tart, de utána szinte biztos, hogy senki nem férhet hozzá a likvidált állományokhoz. Word és Excel dokumentumok esetében, amelyek azért többnyire nem haladják meg az 2-3 MB-os határt, ez praktikus lehet.
A Shredder egyébként használható “sima kukaként is”, de alapértelmezésben érdemesebb inkább valamelyik biztonságos megsemmisítési opciót bekapcsolni és ettől kezdve amit garantáltan meg akarunk semmisíteni, azt elegendő ráhúzni a program Dockon található ikonjára. Érdemes viszont körültekintően eljárni, mert ha olyan fájlt dobunk rá, amire később mégiscsak szükségünk lenne, jó eséllyel nem fogjuk már visszakapni, hacsak nincs máshol egy biztonsági mentésünk róla.
A FileShredder a Mac App Store-ból vásárolható meg, 3,59 eurós áron.
Akit Windowsra érdekelnek hasonló megoldások, olvassa el a KKV szakmai magazin 2013/4-es számában található összeállításunkat, amelyben több hasonló szoftvert is bemutattunk.

Címkék , , , ,