KKV Plusz

Esélyt kapnak a magyar járműipari beszállítók

2013-04-10 Szerző: KKV Rovat: Autó, Hírek, Kiemelt

Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft. (NYPJMK). Ennek célja, hogy 2014-20 között a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségben egymilliárd eurónyi tőkebefektetés valósuljon meg és 25 ezer új munkahely jöjjön létre, így az ország harmadik járműipari centrumává váljon Győr és Kecskemét mellett. Ezt a célkitűzést a HITA szolgáltatásaival és programjaival támogatja.

Renault Clio

A Kormány 2012-ben úgy határozott (1667/2012. (XII. 20.), hogy a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot kiemelt járműipari központtá nyilvánítja, egyúttal felhívta a nemzetgazdasági, a nemzeti fejlesztési és az emberi erőforrások miniszterét, hogy Zalaegerszeg – Szombathely – Szentgotthárd térségében a gépipar és az elektronikai ipar fejlesztéséhez kapcsolódó intézkedéseket prioritásként kezeljék. A program gazdasági létjogosultságát alátámasztja, hogy a magyar GDP 8%-a, az export 24%-a származik a járműiparból.

A HITA – melynek fő tevékenysége a Magyarországon megvalósuló külföldi befektetések ösztönzése, illetve a hazai kis- és középvállalkozások exporttörekvéseinek támogatása -, szakmai segítséget nyújt a projekt sikeres megvalósulásához.

A NYPJMK és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Közös célja a térség befektetői környezetének, befektetési helyszíneinek bemutatása a potenciális befektetői körnek, különösen jármű-, gépipari és elektronikai befektetők megkeresése esetén; térségi újra befektetések elősegítése, a külföldi partnerekkel gazdasági kapcsolatok kialakítása és fejlesztése.

Ennek érdekében közösen végez majd a két szervezet befektetői környezettel kapcsolatos felméréseket, feltérképezik az iparági beszállítói láncokba potenciálisan becsatlakoztatható vállalkozásokat, beszállítói fejlesztési programok terveznek és bonyolítanak le együtt.

 

Címkék , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok