KKV Plusz

Jön a Földet a gazdáknak! program

2013-04-10 Szerző: MTI Rovat: Kiemelt, Pályázat

A kormány döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe. Azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le.

shutter - euró,toll

A pályázat célja a családi gazdaságok, a kis- és közepes méretű birtokok megerősítése. Ennek érdekében meg kívánják változtatni a kis- és nagybirtokok jelenlegi 50-50 százalékos arányát oly módon, hogy a nagybirtokok arányát 20 százalékra mérsékelik, míg a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növelik.

A haszonbérleti szerződéseket még ez év első felében meghirdetik, a pályázatokat ez év végéig el is fogják bírálni.  2010 előtt a 600 ezer hektárnyi állami földtulajdonnak mintegy 600 bérlője volt, a korábbi, a programba mintegy 65 ezer hektár állami földet bevonó bérleti lehetőségből már meghirdettek 42 ezer hektárt, és 36 ezer hektárra már a bérleti szerződést is megkötötték mintegy 1600 bérlővel. Így a bérlők száma már megháromszorozódott.

A korábbi bérleti szerződések felülvizsgálata folyamatos, a jogsértő szerződéseket felbontották, illetve felbontják. Az eddig meghirdetett állami földek szerződéskötései közül 92 százalék 50 hektár alatti földterületre szól, 2 százalék 100 hektár felettire. Ez utóbbi terület általában rét és legelő.

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok