KKV Plusz

Jóval kisebb áfa kellene az építőiparban

2013-05-02 Szerző: MTI/KKV Rovat: Adó, Hírek, Kiemelt

Továbbra is mélyponton van a lakásépítési piac és nem várható a romló tendencia megváltozása. A támogatott hitelek hatása még nem látszik, viszont jót tenne, ha azonnal 27-ről 5-10 százalékra csökkentenék az új építésű lakások áfáját – sürgette Koji László, az ÉVOSZ alelnöke.

lakópark - web-1.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint az idei első negyedévben 1123 új lakást építettek Magyarországon, 54,1 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, és csökkent a kiadott építési engedélyek száma is. Tavaly összesen 10 560 új lakás épült Magyarországon, 17 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben.

Koji László szerint a lakásépítéssel foglalkozó építőipar szempontjából az egyik legnagyobb problémát még mindig az jelenti, hogy a megépülő lakások egyharmada, mintegy 3000-3500 lakás nem teljesen jogszerűen, írásos szerződések nélkül épül, jelentős részben a szervezett építőiparon kívüli kivitelezésben. Ezért is szorgalmazza az ÉVOSZ az újépítésű lakások áfa-kulcsának 27-ről 5-10 százalékra történő csökkentését, ami serkenthetné a piacot.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a meglévő lakásvagyon fenntartásához évente 250 000 lakást kellene felújítani, s bár erre vonatkozóan a KSH nem közöl adatot, de tavaly mindössze 95 000-100 000 lakás újítottak fel. Az alelnök szerint a kormány által kidolgozott rendszerek – otthonteremtési támogatás, energiatakarékos felújítás támogatása, panelprogram – alapvetően jók, de nincs mögéjük állítva elégséges forrás, és csak kevesen tudják igénybe venni ezeket.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok