KKV Plusz

Támogatja az MNB hitelprogramját a Gránit Bank

2013-05-30 Szerző: KKV Rovat: Hírek, Pénzügy

 

 

Az MNB hitelprogramja kedvező feltételek mellett kiszámítható forrást jelent a kis- és középvállalkozások számára, várhatóan hozzájárul ahhoz is, hogy a beruházások ismét növekedjenek Magyarországon – fejtette ki Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnöke, a Bankszövetség elnökségi tagja a Magyar Innovációs Szövetség évi rendes közgyűlésén.

web -Négyek bandája

Előadásában a Növekedési Hitel Programot banki szemszögből mutatta be, amely során kiemelte, hogy a programot mind a bankok, mind a befektetők üdvözlik és pozitívan fogadják. Hegedüs Éva szerint nagy szükség van arra, hogy Magyarországon beinduljon a hitelezés, mert e nélkül nem nőnek a beruházások, nincs gazdasági növekedés, ahogy azt nemzetközi példák is mutatják. Ma a hitelállomány az Európai Unióban 2008-as szinten van, az Amerikai Egyesült Államokban pedig alig alacsonyabb.

A hazai hitelállomány árfolyamszűrt nagysága 2012. év végén mintegy 20%-kal volt alacsonyabb a 2008. évi értékhez képest, amely nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony érték.

Hegedüs Éva rámutatott, hogy az év első negyedévére csökkentek a kockázati felárak, mérséklődik a kamatszint és Magyarországon elindult a gazdasági növekedés. A hitelezés újraindításához szükséges lépések elkezdődtek a pénzügyi szektorban, mind a kereskedelmi bankok, mind a jegybank részéről.

A válság kezdete óta a magyarországi bankrendszer mintegy 1000 milliárd forint hitelezési veszteséget szenvedett el, ennek ellenére a hazai bankszektor a világ egyik legstabilabb bankrendszere, átlagos tőkemegfelelési mutatója magas, 16 százalékot ér el – emelte ki a pénzügyi szakember.

 

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok