KKV Plusz

Szerződjön okosan irodára is!

2013-07-24 Szerző: KKV Rovat: Ingatlan, Tippek

A bérleti szerződés – főleg ha az hosszú távra szól – paraméterei akár évekre is meghatározhatják a cég kiadási oldalának egy nagyobb tételét, ezért a döntés meghozatala, a szerződés előkészítése fokozott figyelmet igényel.

Határozott, vagy határozatlan időre?

A bérbeadó és a bérlő közös döntése szerint, a bérleti szerződés határozott, vagy határozatlan időre jön létre. Mindkettő tartalmaz előnyöket, hátrányokat. Határozott idejű szerződés esetén bérlőként érdekünkben áll egyoldalú hosszabbítási lehetőséget (opció) kikötnünk, amennyiben hosszabb távon szeretnénk biztosítani magunknak a bérleményt. Határozott idő esetén még váratlan, de tartósnak ígérkező pénzügyi nehézség, vállalkozásunk jelentős visszaesése esetén sem élhetünk felmondási jogunkkal a határozott idő lejártáig.

Határozatlan időre kötött szerződés esetén egy ilyen helyzetben az előre meghatározott felmondási idő betartásával – a felek megállapodásán alapul, 30 naptól akár 180 napig is terjedhet – egyoldalúan megszüntetheti a bérlő a bérleti jogviszonyt és nem kell az akár még évekig tartó határozott idő lejártáig „nyögni” a bérleti díjat. Az egyoldalú megszüntetés lehetősége megilleti a bérbeadót is, az előny tehát bizonyos esetekben hátránnyá is válhat. A bérlő és a bérbeadó által közösen és megfontoltan kialakított felmondási szabályok, vagy ideális esetben a bérlő által maga helyett állított új bérlő „segíthetnek” egy ilyen helyzet fájdalommentes megoldásában.

Költségek

A bérleti díj, a közüzemi költségek, egyes további szolgáltatások (őrzés-védelem, takarítás, recepció, és még sorolhatnánk) ellenértéke havonta, vagy a bérbeadóval kötött megállapodásunk szerinti rendszerességgel jelentkező költségek. Amennyiben a bérlet feltételeinek tárgyalása során az egyes tételek, szolgáltatások tartalmáról részletes tájékoztatást kérünk, sőt azt ugyanilyen részletességgel megjelenítjük a bérleti szerződésben is, úgy ezek a költségei tervezhetőek, nem megfelelően nyújtott szolgáltatás esetén a bérbeadón „számon kérhetőek”.

Talán a legfontosabbnak tűnő tétel a bérleti díj. Egy vonzó, alacsony összeg, csak akkor hasonlítható össze további, esetleg sokkal magasabb összegű ajánlatokkal, ha a bérlet valamennyi feltételét (futamidő, bérleti díjba foglalt szolgáltatások, biztosítási díj, további költségek, stb.) is megismerjük. Ezen ismereteket begyűjtésére érdemes időt szánni és minél több internetes portálon utána nézni az aktuális ajánlatoknak. Ismerőseinket, sőt szektortársainkat is megkérdezhetjük egy-egy szakmai találkozón, az élő, az életből vett információ mindig közelebb van a valósághoz.

Lehet alacsony a kínált bérleti díj, ha az nem tartalmaz például a bérlői igények szerinti iroda-, vagy akár egy speciális tevékenység végzéséhez kapcsolódó jogszabály által előírt kialakítást, aminek a költsége jelentős egyösszegű megterhelés lehet a bérlőnek. Ezt elkerülni egy magasabb bérleti díjas, de valamennyi átalakítást magában foglaló ajánlat elfogadása esetén tudjuk.

A bérleti díj és a járulékos költségek változási feltételeinek egyértelmű rögzítése elengedhetetlen a bérleti szerződésben. A változás köthető az eltelt időhöz, inflációhoz, árfolyamváltozáshoz, de találkozni lehet a gyakorlatban egészen extrém megoldásokkal is. Egy jó bérleti szerződés egyértelműen, könnyen ellenőrizhetően és követhetően rögzíti a díjak elkerülhetetlen változásának számítási módját és nem kizárólag a bérbeadó érdekeit szem előtt tartva.

dr. Tilki László

 

 

Címkék , ,

Kapcsolódó anyagok