KKV Plusz

Bővül a kockázati tőkeprogram

2013-10-01 Szerző: kkv Rovat: Hírek

Bővül a kkv-k fejlesztését ösztönző kockázati tőkeprogram, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország által kidolgozott speciális pénzügyi konstrukciót. Térségünk más országaiban eközben visszatért a kockázati tőkebefektetők bizalma.

startup3

Jó hírt kapott a közelmúltban a kockázati tőkepiac, ugyanis Brüsszelben rábólintottak a bővebb finanszírozási keretre. Itthon ezt egyebek között az állami kézben lévő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTZ) igyekszik kihasználni, de az ágazat más cégeinek is jól jön az engedély.

Az uniós döntés alapján az alapkezelő maximálisan 750 ezer eurós, mintegy 200 millió forintos tőkekihelyezéssel szerezhet kisebbségi tulajdont hazai kkv-kban, segítve ezzel gazdaságfejlesztési céljaik elérést. Az SZTZ feladata a Regionális Operatív Programok (ROP) keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektor felé, meghatározott időtartamra szóló tőkebefektetés formájában.

Csekély összegű, 40-50 milliós tőkekihelyezésekkel az elmúlt másfél évben már részt vettek a szektor támogatásában, de nagyobb összegű tőkebefektetésekre csak most, az európai uniós engedély birtokában van lehetőségük – jelezte a vezérigazgató. Elmondása szerint különböző típusú termékeket állítottak össze a kkv-k támogatására. Az egyik konstrukció – az úgynevezett társbefektetővel végrehajtott tőkebefektetés – szerint az alap 70 százalékos forrást, a társbefektető 10 százalékos forrást, míg maga a cég 20 százalékos önerőt biztosít a fejlesztéshez.

Ehhez mindössze kétéves jogi múlttal kell rendelkeznie a vállalkozásnak, s vállalnia, hogy a program végére a foglalkoztatottak száma eléri a 25 főt. Ebbe a létszámba a kkv beszállítóinak a létszáma is beszámítható.

A tőkealap-kezelőnek az a célja, hogy 2015 végéig mintegy 100 vállalkozásban legyen tőkefinanszírozással kisebbségi tulajdonos. Ezt a tulajdonrészt a többségi tulajdonos meghatározott feltételekkel visszavásárolhatja. A konstrukció keretében 10-12 százalékos éves hozamot szeretnének elérni a tőkebefektetéssel.

Magyarországon tehát legkorábban 2013 második felétől kapcsolhat nagyobb sebességre szektor. Jobb a helyzet térségünk más országaiban, ahol a jelek szerint lassan kezd visszatérni a kockázatitőke-befektetők optimizmusa és befektetői aktivitása. A Deloitte tanácsadó cég szerint erre lehet következtetni felmérésük eredményeiből, a régióban kötött jelentős ügyletekből valamint a sikeres tőkebevonásokból.

A pénzpiaci szereplőket szondázó felmérés szerint erősödik a vevői érdeklődés, a bankok is növekvő hitelezési hajlandóságot mutatnak és új intézményi tőkealapokat is sikerült felállítani, azaz van bőségesen befektethető tőke a felvásárlásokra. Egyre több befektető szeretné felhasználni friss tőkéjét, kimagasló növekedési lehetőségeket keresve egy olyan piacon, ahol az ágazatok többségében nincs növekedés vagy alig látható.

Lengyelországban az utóbbi években regisztrált legnagyobb exitre (cégeladásra) került sor azzal, hogy a Mid Europa Partners és az Accession Mezzanine Capital értékesítette Lengyelország egyik legnagyobb magán-egészségügyi ellátó vállalatát, a Lux-Med csoportot a BUPA-nak, egy brit egészségbiztosítási társaságnak 400 millió euró értékben. Egy másik jelentős tranzakció keretében az RWE 1,6 milliárd euróért adta el a cseh energiahálózati vállalatot a Net4Gas-t az Allianz Capital Partners-nek és a Borealis-nak, ami szintén azt mutatja, hogy a közép-európai felvásárlási piacra valóban visszatérőben van a bizalom és az intézményi magántőke-befektetők a régiót elhagyó stratégiai szereplők helyére is beléphetnek.

Keret
A médiába fektet az Euroventures alap

Közel 200 millió forintot fektet be az Euroventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a magyarországi online videós hálózatba, a Live Infóba, a tőkejuttatás a cég régiós terjeszkedését szolgálja. A befektetést az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program (Jeremie Program) és a Svájci-Magyar Együttműködési Program tette lehetővé.

A Live Info 2011. október 5-én kezdte meg működését a magyar piacon, üzleti modelljének lényege, hogy egységes értékesítési disztribúciós hálózatba szervezi, és jogtiszta mozgóképes tartalommal látja el a hírszolgáltatással foglalkozó online oldalakat. A társaság jelenleg Magyarországon 12 kiadó 33 hírportálját szolgálja ki jogtiszta, minőségi videókkal. A hálózatnak havonta átlagosan mintegy 700 ezer videó-megtekintése van.

A kockázati tőkebevonás segítségével a társaságot 3-5 éven belül a régió meghatározó, elsősorban online videóval foglalkozó médiavállalkozásává kívánják fejleszteni, amely a hirdetők számára megfelelő nézettséggel rendelkező alternatívát jelenthet a nemzetközi videó-megosztó hálózatok mellett. A Live Info már megkezdte a piacra lépést előkészítő teszteket Lengyelországban, és tárgyalásokat folytat romániai és szlovákiai kiadókkal a hálózathoz történő csatlakozásról.

Az Euroventures Zrt., mint független kockázati tőkebefektető 1989 óta több mint 50 alkalommal fektetett be nemzetközi ambíciókkal rendelkező magyar vállalatokba. A cég 2010 óta kezeli az európai uniós Jeremie-program részeként létrejött Euroventures IV társbefektetési alapot, amely a Svájci-Magyar Együttműködési Program hozzájárulásával 7,1 milliárd forintra bővült.(keret vége)

Címkék , ,

Best File & Document Management Plugin
WordPress Download Manager
Kiemelt anyagaink
 • Sikert hozott az internet a könyvkiadásban is – Dobos Tamás interjú
 • Rekordszámú nevezés érkezett az innovációs seregszemlére
 • Beköszöntött a vezetékes telefonszolgáltatások reneszánsza
 • Együttműködik az Invitel Csoport és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • Ismét InnoMax Díj: fókuszban a mindennapokat jobbá tevő fejlesztések
 • Fellendülés és növekvő kockázatok: az építőiparnak fel kell készülnie
 • A munkaidő felét már irodán kívül töltjük
 • Miért hoz üzleti előnyt az ingyenes wi-fi?
 • Hogyan írjunk meggyőzően egy klasszikus módszerrel?
 • A szünetmentes és biztonságos munka záloga
 • Készüljön a nyári sporteseményekre üzleti TV szolgáltatással
 • Egyedi megoldás a csökkenő fejlesztői kapacitásokra
 • Az Ön cége már megtalálható az interneten?
 • Érkezik az olcsó Photoshop alternatíva Windowsra is.
 • A láthatóság létkérdés a magyar kisvállalatok számára