KKV Plusz

Nőtt a javuló likviditású kkv-k aránya

2013-10-02 Szerző: KKV Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy

Növekedett azoknak a kkv-knak az aránya, amelyek pozitívan látják saját likviditási helyzetüket – derül ki az IBS-Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexéből. Az index a negyedévente készült felmérés eredményeit összegzi.

 startup3

Most már csupán a megkérdezett cégvezetők 19% véli úgy, hogy a következő félév során számítani kell a cége romló likviditási helyzetére. Ilyen alacsony értéket 2011 elején mértek utoljára. Ennél még kedvezőbb, hogy 24%-uk jelzi előre azt, hogy még javulást is vár ezen a területen – és ez az érték még a két évvel ezelőtt mért arányokat is meghaladja.

A beruházásokra vonatkozó adatok ugyanakkor nem igazolják vissza a javuló likviditási helyzetből eredő optimizmus javulást. A cégvezetők 73%-a nem lát esélyt tevékenységének bővítésére, ez az érték negyedévvel ezelőtt még 62% volt. Másoldalról vizsgálva, egyelőre nem látszik az MNB által meghirdetett alacsony kamatozású növekedési hitelprogram hatása (amely lehetőséget kihasználók 80%-a ugyanis hitelt cserét hajtott végre), sőt mintha a nyári lendület alább hagyott volna, és újra csak kevesen reménykednek a régóta remélt beruházások megvalósíthatóságában.

Negyedévente visszatérően vizsgálják azt is, hogy a cégvezetők számítanak-e új, erős versenytárak megjelenésére. Enyhén éleződő versenyt mutatnak az adatok, mivel 36%-uk mondta most azt, hogy számít a konkurenciára, ez az adat egy évvel ezelőtt még 25% volt.

Címkék , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok