KKV Plusz

A kkv-k is esélyesek lesznek a közbeszerzéseken?

2013-11-05 Szerző: MTI Rovat: Kiemelt, Pályázat

A közbeszerzésekben a magyar kkv-k részvételének növelését nevezték a legfontosabb célnak a témában tartott keddi debreceni szakmai konferencia résztvevői.

startup3

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte: a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) helyzetbe hozásához szükséges lenne törvényileg kizárni az irreális árversenyt, az ugyanis gerjeszti a lánctartozásokat.  Felhívta a figyelmet arra, hogy ma a beruházások döntő része uniós vagy állami közforrásból valósul meg, így a közbeszerzéseknek is döntő szerepük van.

Miklóssy Ferenc a kamarát konstruktív partnernek mondta a szabályozások előkészítésében, hiszen céljuk az, hogy a lobbi helyett a hatékony, az innovatív és termelékeny munka döntse el a közbeszerzések eredményeit.     Jánosi Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, a folyamatosan változó szabályozással a hazai kkv-szektort úgy próbálják a közbeszerzéseken segíteni, hogy az eljárás “az EU felé is védhető legyen”.

A többnyire vállalkozókból álló mintegy nyolcvanfős hallgatóság figyelmébe ajánlotta a szabadon kialakított közbeszerzési eljárás lehetőségét. Ezt építési beruházásoknál 150 millió és 1,3 milliárd, áru- és szolgáltatás beszerzésnél pedig 25 millió és 53 millió forint közötti összegek esetében lehet alkalmazni.     Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hirdetmény nélküli eljárások sok uniós projekt esetében nem alkalmazhatók, és fennáll a pályázati pénz utólagos elvesztésének kockázata. Azt javasolta a hirdetményt közzétevőknek, hogy lehetőleg helyi médiumokban jelentessék meg a felhívásaikat, így csökkenthető annak az esélye, hogy “a multik levadásszák” azokat.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok