KKV Plusz

Agrár kkv-kat segítő törvénymódosítás jöhet

2013-12-04 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Kiemelt, Pénzügy

A kis és közepes agrárvállalkozásokat segítő törvénymódosításokat kezdeményezett Győrffy Balázs a NAK elnöke, Jakab István a MAGOSZ elnöke, valamint Budai Gyula parlamenti államtitkár, a MAGOSZ szövetségi igazgatója – közölték a szervezetek szerdán.

startup2

Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslat fő célja az egyértelmű és átlátható szerződéses rendszer kialakítása, és a megbízható gazdasági partnerségi viszony erősítése. A törvénymódosítás után a jövőben nem fordulhatna elő például olyan eset, amikor a gazdának az igazoltan meg sem termett mezőgazdasági terményt fedezeti vásárlással kell a kereskedőnek biztosítania.

A benyújtott módosítás egyrészt ugyan eleget szeretne tenni annak az igénynek, hogy a mezőgazdasági termények piacán továbbra is legyen lehetőség az úgynevezett határidős ügyletek megkötésére, másrészről viszont meg kívánja akadályozni, hogy akár a vevői oldalon fennálló gazdasági erőfölényből, akár az eladói oldalon fennálló felelőtlen szerződéskötésből eredően tömeges jogviták legyenek – hívja fel a figyelmet a MAGOSZ és a NAK.

A javaslattal támogatnának minden olyan vállalkozást, amely a jellemzően tőzsdei árucikknek is minősülő mezőgazdasági termények hazai feldolgozásával foglalkozik, ezzel is biztosítva, hogy a mezőgazdasági termények minél nagyobb részét feldolgozott formában értékesítsék.

A módosító javaslat másik fontos eleme szerint kis- és középvállalkozásnak minősülnének az őstermelők is, így  részesülhetnének a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvezményes hitelprogramja alapján igénybe vehető kedvezményes hitelből. Az eddigi hazai szabályozás az őstermelői adózást választó mezőgazdasági vállalkozásokat nem minősítette mikrovállalkozásnak annak ellenére, hogy a közösségi jogi szabályozás alapján egyébként annak feltételei fennálltak.

A módosítás – méltányolva az állatorvosok ezirányú igényét – mentesítené a kötelező kamarai tagság alól azokat az állatorvosokat, akik nem egyéni vállalkozóként, hanem gazdasági társaság keretei között látják el feladataikat. A módosítás alapján bővülne az önkéntes kamarai tagság lehetősége, hiszen az utóbbi időkben azt tapasztalni, hogy a kamarai tagság által nyújtott előnyökkel egyre többen szeretnének élni.

Címkék , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok