KKV Plusz

Hatalmas árkülönbségek a hazai telekpiacon

2013-12-12 Szerző: KKV Rovat: Árak, Ingatlan, Kiemelt

Minden negyedik telek Győr-Moson-Sopron és Pest megyében cserélt gazdát Magyarországon az elmúlt másfél évben – derül ki az OTP Jelzálogbank frissen megjelent, családi ház építésre alkalmas földterületek forgalmát elemző Telek Értéktérképéből.

dobókocka számológéppel xshutterstock_118429159

Az árak között hatalmasak a különbségek: vidéken átlagosan 3600 forintot kell szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg Budapesten közel 28 ezer forint volt az átlag. Jelenleg országszerte nagyon kedvező feltételekkel lehet telket vásárolni.

Érdemes megvizsgálni, hogyan változott a telekforgalom összetétele települési jogállás szerint. E tekintetben az elmúlt öt év során szembetűnő átrendeződés volt megfigyelhető az amúgy zsugorodó telekpiacon. Míg Budapest és a nagyvárosok forgalmi részaránya nagyjából változatlan maradt, mindeközben a forgalom közel 60 százalékát adó községek részesedése a kisebb városok rovására fokozatosan nő.

„Ennek alapja minden bizonnyal a családi házak iránti kereslet általános visszaesése. Községekben viszont marginális a lakáskínálat, így ott továbbra is az önálló házak jelentik az ingatlanforgalom túlnyomó részét, és ez a telekforgalomra is kihat” – magyarázza Valkó Dávid vezető elemző.

A magyarországi telekpiacot egyébként lassuló forgalomcsökkenés jellemezte a válság óta eltelt években: míg 2008 és 2010 között közel kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak 10 százalékkal szűkült a piac. Egyedül Somogy megyében volt pozitív irányú a kereslet elmozdulása az elmúlt négy év során, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya-szakasz növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján fekvő települések vonzerejét.

Címkék , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok