KKV Plusz

Így kalkulálja társasági adóját

2013-12-13 Szerző: KKV Rovat: Adó, Kiemelt, Tippek

Célszerű már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor végiggondolni, hogy az idei évben hogyan tudjuk csökkenteni az adókötelezettségünket, milyen adóalap-csökkentő tételek alkalmazására, illetve milyen adókedvezmény igénybevételére van mód társasági adóban (pl. fejlesztési adókedvezmény, hosszú lejáratú kötelezettségek átértékelésének árfolyamnyeresége, amennyiben lesz ilyen), amivel már feltöltéskor is számolhatunk.

startup3

Egyes adóalap csökkentő tételek tartalma évről évre is változhat, így ne rutinból járjunk el. Példaként hozható, amire sokan nem figyeltek fel, de 2012-től saját tevékenységi körben végzettnek minősülhet, és így adóalap csökkentésre jogosíthat olyan K+F tevékenység is, amely abban merül ki, hogy a vállalkozás csak finanszírozóként vesz részt a K+F megállapodásban, de saját munkavállalóval vagy eszközzel nem. Tartsuk szem előtt, hogy az elhatárolt veszteséggel maximum 50%-ig lehet az adóalapot csökkenteni.

Felhívjuk továbbá a figyelmüket arra, hogy a jövő évi adócsomag kihirdetését követő naptól (2013. november 30-tól) hatályos az adózás rendjéről szóló törvény azon rendelkezése, amely szerint a nem megfelelő mértékű feltöltése miatti 20% mulasztási bírság alapjának számításakor figyelmen kívül kell hagyni a december 20. és a mérlegfordulónap közötti árfolyam különbözet miatti adóalapot képző árfolyamnyereségeket.

Ez tehát azt jelenti, hogy már az idei feltöltésnél sem kell előre megbecsülni az év végi árfolyamot, és emiatt esetleg túltölteni, hanem tényszerűen a december 20-i árfolyammal számolhatunk a feltöltés kalkulálásakor. A feltöltéskor a különböző adókedvezmények, köztük a látvány-csapatsport valamint művészeti szervezetek támogatására fordított összeg is figyelembe vehető – emlékeztet a Mazars nemzetközi tanácsadó cég.

Címkék , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok