KKV Plusz

Kevés igazi startup cég alakul

2014-01-21 Szerző: kkv/mti Rovat: Hírek, Kiemelt, Startup

A magyar cégek alig 1 százalékából lesz startup vállalkozás: évente több tízezer magánember alapítja meg első vállalkozását, ám e cégek 99 százaléka a legjobb esetben is mikro vállalat marad, csupán töredékük válik a szó legszorosabb értelmében startup vállalkozássá – áll az Opten céginformációs szolgáltató elemzésében.

startup4

Startup vállalkozásról általában akkor beszélhetünk, amikor egy kezdő vállalkozás olyan innovatív szellemi tőkével vagy technológiával rendelkezik, amely magas fejlődési potenciált rejt magában, illetve amikor egy tulajdonosi kör először dönt cégalapítás mellett, és olyan vállalkozásba fog, amely nagy növekedési potenciáljánál fogva felkelti a befektetők figyelmét.

Az Opten több évnyi cégadat elemzésével számította ki, hogy e cégek hány százaléka vált eredményei alapján gazdasági tényezővé, illetve hány jutott el odáig, hogy egy külföldi befektetőt vagy egy komolyabb tőkeemelést fel tud mutatni.

Az Opten statisztikái szerint e cégeknek csak töredékéből lesz említésre méltó vállalat Magyarországon: a friss tulajdonosok kevesebb mint 1 százaléka büszkélkedhet azzal, hogy cégének árbevétele három éven belül kinőtte a nemzetközi mikro vállalkozás kategóriát, a közép- és nagyvállalatok aránya pedig már gyakorlatilag nem is mérhető.

A felmérés szerint a friss tulajdonosok cégeinek csak fele számolt be értékesítési forgalomról három év után, de ezek 60 százalékánál az árbevétel a 10 millió forintot sem éri el, 100 millió forint feletti bevétellel pedig csak az összes vizsgált cég 2 százaléka rendelkezik. Az Opten ügyvezetője szerint az adatok azt sugallják, hogy a kezdő vállalkozások is csak a hazai cégstruktúra elaprózottságát és fluktuációját növelik.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok