KKV Plusz

Mazda 3 teszt: ritmus és lendület

2014-01-26 Szerző: Biró Csongor Rovat: Autó, Kiemelt, Tesztek

Szép négyajtóst alkotott a japán márka, a kompakt kategóriában mércét állít a minőségben, a vezetési élményben és a takarékosságban a Mazda 3.

fotók: Biró Csongor

fotók: Biró Csongor

Hogy néz ki?

Formájával és a megjelenésével hat a Mazda 3, de nagyon. Gusztusos, jó minőségű, pont, mint egy Mazda. A héthüvelykes érintőképernyő jól kezelhető, a forgatható, billenthető, nyomogatható vezérlő gomb könnyedén használható, a navigációs szoftvere a magyar NNG munkáját dicséri, a kijelző megjelenítés kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit az Audikban, mondjuk egy A8-ban látunk. Okostelefonos kapcsolattal internetes alkalmazásokat is kezelhetünk rajta, online rádióállomások széles kínálata válik elérhetővé, és a szöveges üzenetek, a Facebook és a Twitter révén biztonságos módon tud kapcsolatban maradni utazás közben is.

Mazda 3

Kényelmes a vezetőhely, ám a széles kardánbox sok hasznos helyet elcsen a lábaktól. Kacattartó nincs, a telefonokat, kulcsokat a műszerfal alatti résben, a pohártartókban, vagy a felnyitható könyöktámaszban tárolhatjuk, az ajtózsebek szűkösek, ahogy a kesztyűtartó is az. A vezetési kényelem kiváló, jó mélyen ülünk, az ülések kényelmesek. Két embernek hátul is jó ülni, van bőven fejtér, de a lábak sem panaszkodnak helyhiányra. A tükrök nagyok, a mögöttünk lévő teret azonban így is csak korlátozottan látjuk. Jól jön a tolatóradar. 419 literes csomagtartója elég mély, szája viszont szűk.

Mazda 3

A Mazda más utakon jár mint a többi gyártó, ez megszokhattuk már. A Skyactive konstrukció alapelve a racionális méret és anyaghasználat, a tömegcsökkentés, az olcsó gyártás, és a kisebb fogyasztás.

Mazda 3

Hogy megy?

A Mazda 3 a Skyactiv filozófia szellemében épült, ilyen a felépítése, a motorja és a futóműve is. Ultranagy szilárdságú acélerősítéseket alkalmaztak a karosszériaszerkezet merevségének 30 százalékkal történő fokozására. Erősebb karosszériaszerkezete könnyebbé is vált, és ennek köszönhetően az autó össztömege csökkent, tesztautónk üres tömege nem érte el az 1,3 tonnát.

Mazda 3

A turbómentes kétliteres, 120 lovas motor kiváló, a legjobb párosítás a Mazda 3-as kínálatában. Nyomatékával, dinamizmusával, rugalmasságával és csendességével páratlan élményt nyújt a kompakt kategóriában. Alapáras az i-eloop fékezési rekuperációs rendszer, amely lámpánál, vagy megállásnál lekapcsolja a motort, lassításnál és fékezésnél pedig kondenzátorokat tölt. Az angol intelligent energy loop (intelligens energia hurok) kifejezés rövidítéséből származó elnevezés a világ első olyan, személyautóban alkalmazott rendszerét takarja, amely kondenzátorban tárolja a visszanyert elektromos áramot, amellyel aztán a fedélzeti elektromos rendszereket táplálja. A kondenzátor teljes feltöltéssel hozzávetőlegesen egy percen át képes működtetni a jármű elektromos fogyasztóit (menetviszonyoktól függően). Így akkor sem kell az akkumulátorból energiát kivenni, amikor a Mazda stop-start rendszere (i-stop) leállította a motort (például közlekedési lámpánál). Meg-megtorpanó városi forgalomban a töltés gyakran még azelőtt megkezdődik, hogy a kondenzátor teljesen kisült volna, így aztán az i-eloop képes előállítani a jármű rendszereinek működtetéséhez szükséges áram java részét. Ez azért jelentős dolog, mert hagyományosan a motor teljesítményének egy része a generátor hajtására fordítódik: azzal tehát, hogy az i-eloop felszabadítja ezt a teljesítményt, üzemanyagot takarít meg a mindennapi városi közlekedésben. A közel ötszáz kilométeres teszt során, kevés városi és autópályás használat mellett, szigorú téli üzemben 6 litert fogyasztott a kocsi 100 kilométerenként.

Mazda 3

 

Milyen vezetni?

A motornak van hangja, van ereje, futóműve elég kemény a sportos vezetéshez, de nem üt fel a keresztbordákon sem. Nyomatéka 210 newtonméter, amelyet négyezres fordulatnál ad le. Az 1998 köbcentis motor 120 lóerős, a kocsi végsebessége 198 kilométer/óra, hatsebességes kézi kapcsolású váltójával 8,8 másodpercig tart a nulláról rajtoló százas sprint.

Mazda 3

Hatodik fokozatban a kétliteres motor főtengelye kilencvennél 1800-at forog, 100-nál 2000-et, 110-nél 2100-at, 120-nél 2400-at, 130-nál 2700-at. Hatvannal könnyedén elautózunk hatodikban 1000-1100-as fordulaton.

Holttérfigyelője igen hasznos, az autó hátsó sarokpontjain elhelyezett radarérzékelők mérik a hátulról közeledő járművek sebességét és távolságát. Amikor a közelgő jármű 50 méternél közelebb kerül a kocsi hátuljához, egy villogó fényjelzés adja a tudtunkra, hogy melyik oldalról közelítenek. Ez a rendszer 30 kilométer/órás haladási sebesség felett működik. Koccanásgátlója segít megelőzni az alacsony sebességnél bekövetkező baleseteket.

Mennyibe kerül?

Az alapfelszereltség része a kitörésgátló, a visszagurulás-gátló, a korábban említett stop-start, a klíma, az elektromos ablakmozgatás. Tesztautónk közepes felszereltségéből semmit nem hagytak ki, amire szükségünk lehet, így egyetlen extrát sem kell választanunk, hogy tökéletes üzleti autónk legyen (xenonfénnyel, ülésfűtéssel, Bluetooth-szal, tolatóradarral). A metálfény felára 96 ezer forint, a LED-es fényeket szériában kapjuk.

Mazda 3 Sedan G120
Alapár: 5,89 millió forint
Tesztautó ára: 5,99 millió forint
Autó ára KKV normafelszereltséggel (négy elektromos ablakemelő, ködlámpa, automatikus klíma, mp3-lejátszós rádió, Bluetooth, esőérzékelős ablaktörlők, automatikus világítás, ESP, tempomat, tolatóradar): 5,89 millió forint
Gépjárműadó: 30 360 forint/év
Cégautóadó: 105 600 forint/év
Üzemanyagköltség: 378 000 forint/év (15 000 kilométer, 6 literes átlagfogyasztás/100 kilométer, 420 forintos benzinár);

 

Címkék , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok