KKV Plusz

Már tavaly észbe kaptak a teherautós cégek

2014-02-11 Szerző: KKV Rovat: Autó, Cégautó, Kiemelt

Tavaly 32 %-kal több haszonjármű finanszírozási szerződést kötöttek, ami 42 %-os kihelyezés növekedést jelentett. Egy nagyobb buszbeszerzés a válság előtti szintre emelte az új buszokra kötött szerződések összegét. Az előző évi nagyon alacsony bázishoz képest duplájára emelkedett a használt teherautók finanszírozása – tudtuk meg a Magyar Lízingszövetség sajtóreggelijén.

Mercedes-Benz Sprinter

A buszok és teherautók döntő többségét (95 %) pénzügyi lízing formában finanszírozzák. 10 hazai új haszonjárműből 2013-ban 9 finanszírozással kelt el. Az önrészek mértéke az új teherautók esetében kismértékben nőtt, mindenhol máshol jelentősen csökkent.

A flottafinanszírozás 2013-ban az ebben az évben kötött szerződések száma 14%-kal, a finanszírozott összeg 17 %-kal csökkent. Ez azt is jelenti, hogy minden 6. hazai új autó és ezen belül minden 5. céges autó flottafinanszírozással kel el. A portfólió mérete ennek ellenére 10 %-kal bővült, ezt az átlagos futamidő növekedése magyarázza.

Az újonnan kötött szerződéseken belül az operatív lízing aránya megközelíti, a teljes portfólión belül pedig meghaladja a 90 %-ot. Az elmúlt időszakban kis mértékben csökkent, és ennél a finanszírozási formánál a legalacsonyabb (10 %) az átlagos önerő mértéke, miközben a hitelnél és a nyílt végű pénzügyi lízingnél a legmagasabb (31-33 %).

Címkék , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok