KKV Plusz

Fémipari kkv-kat szemelt ki a Széchenyi Tőkealap

2014-02-12 Szerző: KKV Rovat: Hírek, Kiemelt, Startup

Egyebek között ígéretes fémipari vállalkozásokkal szeretne szorosabb tőkés kapcsolatot a 100 százalékban az állam kezében lévő, kifejezetten uniós forrásokból gazdálkodó Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA). Már eddig is voltak befektetései ebben a szektorban és újabbakat tervez. Más hagyományos ágazatokban is megjelent és bővíteni akarja ottani jelenlétét, jelentős részt képvisel a fejlődőképes egészségügyi portfólió, továbbá új befektetési területként megjelent a kreatív és divatipar – közölte szerdai tájékoztatóján az alap.

startup4

Az alap kizárólag tőkeemelés formájában juttat forrást, legfeljebb 49 százalékos kisebbségi részesedésszerzéssel. A befektetések időtartama 4-6 év, az elvárt hozam pedig évi 10 százalék. Az SZTA teljesítette 2013. évi célkitűzéseit, eddig 37 vállalkozásba fektetett be, a teljes tőkekihelyezés összege az idén január végéig meghaladta a 4 milliárd forintot – mondta el Csuhaj V. Imre, az SZTA elnök-vezérigazgatója.

Török József üzletfejlesztési igazgató közölte, hogy 2014 végéig újabb 5 milliárd forint kihelyezését tervezi az alap, ezzel a kihelyezések elérik az alap tőkéjének közel háromnegyedét. A következő egy évben mintegy 30 új kihelyezéssel számol az SZTA. A 2014-2020. évi uniós programozás keretében az SZTA megkezdi egy újabb tőkealap létesítésének előkészítését.

Az alapkezelő 2013 nyarán az Európai Unió engedélyével új terméket indított, amellyel egy cégbe 30 és 200 millió forint közötti összegű befektetést is megvalósíthat, a megemelt felső határnak (750 ezer euró) köszönhetően az év második felében felgyorsult a kihelyezés üteme.

Az SZTA befektetéseiből az ország valamennyi régiójába jutott. A kliensek nagyobb része mikrovállalkozás, kisebb részben pedig kisvállalkozásoknak juttatott forrást a kockázatitőke-befektető alap tavaly, míg működésének első két évében fordított volt ez az arány.

A vállalkozások technológiai fejlesztésre, kapacitásbővítésre költik elsősorban a juttatott tőkét, továbbá tárgyi eszközök beszerzésére, humán erőforrás finanszírozásra és kisebb részben a piaci terjeszkedéshez szükséges marketingre is felhasználják. Az alap befektetései elsősorban a hatékonyságnövelést és eredménynövelést célozzák a vállalkozásoknál.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok