KKV Plusz

Adókönnyítést ígért a kormány a startup cégeknek

2014-02-26 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Kiemelt, Startup

Adórendszerbeli könnyítésekkel segítené a kormány a startupokat, az erről szóló javaslatok idén őszre elkészülhetnek, így a jövő évi költségvetésbe már be is építhetik őket – jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

cloud felhő

Az államtitkár a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat indulása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy tavaly jött létre a BudapestHUB munkacsoport a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével. Ez a munkacsoport már dolgozik az adóoldali, adminisztrációs könnyítéseken, és vizsgálja az európai példákat – mondta Cséfalvay Zoltán.

Az adóoldali könnyítéseknél járható út lehet az alkalmazottak után fizetendő tb-járulék elengedése; olyan adórendszeri könnyítéseket kell kidolgozni, amelyek versenyképesek Közép-Európában. Elmondta: dolgoznak azon is, hogy a startup fogalmát pontosan definiálják. Az államtitkár szólt arról is, hogy 2014-2020 között 140 milliárd forint európai uniós forrás áll közvetlenül a startup világ rendelkezésére.

Startup Tavasz 2014 eseménysorozat célja, hogy segítse Budapest startup fővárossá válását, illetve az, hogy szélesítse az egyre kiterjedő hazai startup világ szereplőinek együttműködését, régióbeli kapcsolatrendszerét. A rendezvénysorozat fővédnöke Cséfalvay Zoltán, főszervezője pedig a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH).

Az első fontos rendezvényt, a közép-európai startup versenyt április 2-án tartják. A szervezők március 14-ig, elsősorban 15 közép-európai országból várják az induló technológiai vállalatok projektötleteit. A beérkező pályázatokat öttagú nemzetközi zsűri bírálja el. Kiemelte, hogy nem cégeket, ötleteket várnak, mert a jó ötletekből előbb-utóbb cég, befektetés lesz.

Startup Tavasz keretében konferenciát, szakmai továbbképzést is rendeznek, május 30-án tartják a Magyar Innovációs TechShow-t, amelynek célja, hogy évről-évre bemutassa a magyar digitális ipar fejlesztéseit.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok