KKV Plusz

Több milliárd forintra lehet jelentkezni

2014-03-02 Szerző: MTI/KKV Rovat: Kiemelt, Pénzügy, Tippek

Banki szakemberek szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának második szakaszában is élénken érdeklődnek a cégek a kedvezményes hitellehetőség iránt. Több száz milliárd forintnyi hitel vár arra, hogy a kis és közepes cégek felvegyék.

startup1

A hitelprogram második fázisában a K&H Banknál eddig 150 cég igényelt és kapott hitelt, több mint 10 milliárd forint értékben. Emellett további 50 milliárd forintnyi hitelösszeg bírálata jelenleg folyamatban van. A vállalkozások a korábbiakhoz képest már lényegesen tájékozottabban, felkészültebben fordulnak a bankhoz.. A növekedési hitelprogram első szakaszában a K&H Bank összesen 93 milliárd forintnyi hitelt nyújtott 800 ügyfele részére 1000 szerződés keretében.

Az OTP Bank eddig több mint 150 szerződést kötött az nhp második szakaszában. Az átlagos hitel nagysága elmarad az első szakasz átlagos hitelösszegétől. Az OTP szakemberei úgy vélték: az nhp első szakaszához képest, ha az indulás óta eltelt azonos időszakot nézzük, alacsonyabb érdeklődés tapasztalható a második program iránt, ennek elsősorban az az oka, hogy a vállalkozásokat nem köti az első fázisban meghatározott szoros időkorlát.

Emellett az is hatással lehet a lassabb felfutásra, hogy az nhp második szakaszában a hitelkeret 90 százaléka új hitelkihelyezésre hívható le, és a beruházások indításához szükséges feltételek biztosítása, dokumentáció összeállítása hosszabb előkészítést igényel. A program iránti keresletnek várhatóan lendületet ad majd a 2014-2020-as uniós források pályázatainak meghirdetése, így az OTP Bank a közeljövőben a beruházási hiteligények felfutására számít.

Címkék , , ,

Kapcsolódó anyagok