KKV Plusz

Így tehetjük rendbe a megtépázott rendszert

2014-04-28 Szerző: Nákovics László Rovat: IT, Kiemelt, Tippek

Itt a tavasz, sokan kezdenek egy kis rendrakásba a telken, kertben, vagy akár csak a lakásban. Ám aki számítógépen dolgozik, annak nem árt néha kicsit odafigyelni arra sem, hogy az operációs rendszer rendben legyen.

shutterstock_23541925

Nem feltétlenül kell megvárni, amíg érezhetően lassulni kezd a gép működése, akadoznak és lefagynak a programok, mígnem már a böngészőt is alig tudjuk elindítani, pedig csak a másnapi időjárásra lennénk kíváncsiak. Otthoni és munkahelyi PC esetében egyaránt jó jöhet, ha néha nem csak a megszokott dolgokkal foglalkozunk, hanem a rendszer lelkivilágával is.
Két teljesen ingyenes és két fizetős megoldással szolgálunk ezúttal, nem csak Windowsra, hanem OS X-re is.

Ccleaner
A Ccleaner az egyik legismertebb ingyenes takarító szoftver, amely mindkét rendszerre elérhető. Windowson kitakarítja a Registry-ből a felesleges bejegyzéseket, törli a programok használata során felgyűlt szemetet. Hasonlóan jár el az OS X-es verzió is, csak természetesen az adott rendszernek megfelelő mappákból likvidálja a felesleget.
Bármilyen furcsa, már pusztán egy ilyen takarítással is érezhető javulás érhető el a gép teljesítményében.

Malwarebytes
A feleslegesen felgyűlt fájlok és Registry-bejegyzések mellett a Windows drámai lassulásának általában a különféle kémprogramok, vírusok, kéretlenül települő toolbarok az okai.
Ha nincs a gépünkön megfelelő biztonsági szoftver (folyamatosan frissített antivírus, tűzfal stb.) és a rendszer biztonsági frissítéseinek telepítését is elhanyagoljuk, ezek a kéretlen kártevők viszonylag gyorsan megtelepednek a rendszerben. A toolbarok esetében például elég néhány ingyen letölthető alkalmazást telepíteni, amelyek közül sok például alapértelmezésben telepíti az Ask toolbart is. Ez többnyire opcionális, ám sokan csak a Next gombra kattintanak a telepítőkben, így a kívánt programmal együtt a böngészőbe beülő extra eszköztár is felkerül. S bár ezek többnyire nem okoznak kárt, de jelentősen képesek visszafogni a böngészőket, vagy akár a teljes rendszert is.
Ha nincs előre telepített vírusirtónk, érdemes megismerkedni a Malwarebytes Antivírusával, amelynek ingyenes verziója ugyan nem képes állandó védelmet nyújtani, de manuális elindítva az egyik leghatékonyabb víruskergető. Így ha gyanítjuk, hogy valami nem stimmel, érdemes lefuttatni a rendszeren.

iObit Advanced SystemCare
Aki nem csak a felesleges fájlokat takarítaná és a Registry-t tenné rendbe, hanem a Windows beállításait is optimalizálná, annak egy másik szoftver ajánlunk a Ccleaner helyett.
Az iObit Advanced SystemCare-ből létezik ingyenes és professzionális verzió egyaránt. Mondanunk sem kell, utóbbi jóval többre képes, de tulajdonképpen az ingyenes is jól használható.

asc3

A Pro változat automatikusan elvégez minden beállítást, amire a rendszer biztonságos üzemeltetéséhez szükség van, emellett pedig védelmet nyújt a malware-ek ellen és felügyeli a böngészőket is, így ha esetleg vírusgyanús vagy adathalász oldalra tévednénk, figyelmeztet minket a veszélyre.
Az ingyenes verzióban is megtalálható alap takarító és Registry-karbantartó funkciók mellett a Pro változat jóval mélyrehatóbban képes optimalizálni a rendszer beállításai, amivel jelentős gyorsulást érhetünk el egy gyengébb gép esetében is. Akár a böngészési sebességet is érezhetően javíthatjuk. A program valós-időben is képes optimalizálni a rendszer működését és kapunk egy “monitor” ablakot is, amelyben figyelemmel követhetjük a processzor terheltségét, a memóriafoglalást stb.
Ezeken kívül a csomag részeként kapunk néhány apró, de nagyon hasznos segédprogramot, amelyek közvetlenül az Advanced SystemCare Pro felületéről indítható. Találunk itt gyors és hatékony merevlemez töredezettségmentesítőt, startup menedzsert (az automatikusan induló programok letiltásához), File Shreddert (a kényes dokumentumok, fájlok tökéletes, visszaállíthatatlan törléséhez), iObit Uninstallert (a feleslegesség vált programok nyom nélküli eltávolításához), duplikált fájlok felkutatását végző alkalmazást stb.

asc2

Emellett többféle teljesítmény-optimalizációs megoldást is kínál a szoftver, így például módosíthatjuk a rendszer beállításait, a háttérfolyamatokat az aktuális felhasználásnak megfelelően: munkához vagy játékhoz.
Mindent egybevetve egy valóban all-in-one szoftvercsomagról beszélhetünk, amelyben az összes olyan funkció megtalálható, amelyek segítségével esélyünk lehet egy leharcoltabb Windowst helyrepofozni.
Az ilyen műveletek előtt egyébként nem árt legalább a fontos dokumentumokról, pótolhatatlan fájlokról biztonsági mentést készíteni, bár egy irodai gép esetében ezt legalább hetente amúgy is érdemes elvégezni (még jobb, ha naponta megtesszük).
Ha úgy gondoljuk, hasznát vehetjük a programnak, 30 dollárért (illetve szinte mindig akciózzák 20 dollárért) vásárolhatunk hozzá licencet 1 évre (ezért 3 PC-n használhatjuk). Első nekifutásra persze az ingyenes verziót is tesztelhetjük.
Magazinunk DVD-mellékletén egyébként megtalálható az ingyenes változat és a Pro próbaverziója egyaránt.

MacBooster
Miközben tartja magát a tévhit, hogy egy Macet nem szükséges karbantartani, a helyzet az, hogy néha az Apple rendszerére is ráfér egy nagytakarítás. Ehhez ingyenes megoldásként jól jöhet az Onyx nevű alkalmazás, amelynek használata azonban némi hozzáértést feltételez. Aki felhasználóbarátabb eszközre vágyik a takarításhoz, annak szintén egy iObit által fejlesztett szoftvert ajánlunk: a MacBoostert.

macc3

Hasonlóan windowsos testvéréhez ez a program is a rendszer működésének optimalizálását és természetesen a felesleges állományok eltakarítását végzi el, gyakorlatilag egyetlen kattintással.

macc2

Extraként itt is találunk néhány kiegészítő funkciót: memória takarítót, duplikáció keresőt, nagyméretű fájlok szűrését, startup optimalizálót, és egy Uninstaller funkciót, amely az OS X-en hagyományosan a Lomtárba dobott alkalmazások hátrahagyott állományait, konfigurációs fájljait szedegeti össze.

Címkék , , , , , ,