KKV Plusz

Acer P3: tabletbe oltott ultrabook

2014-04-30 Szerző: Nákovics László Rovat: IT, Tesztek

A Windows 8 érintőképernyőkhöz optimalizált felülete nagy lökést adott az ultrabookok gyártásának. Sorra jelennek meg az érintőképernyővel ellátott, vékony hordozható számítógépek. Az Acer P3 viszont csak részben tekinthető ultrabooknak, ugyanis átlóg a tablet kategóriába.
Ahogy az ilyen “öszvér” megoldásoknál lenni szokott, mindkét kategóriához képest akadnak hiányosságok, cserébe viszont tökéletes választás lehet a bizonytalanoknak, akik nem tudnak dönteni a Windows 8-as tabletek és ultrabookok között. Itt mindkettőt megkapják.

acer2

Maga a készülék egy 11.6″-os IPS kijelzővel ellátott “táblagép”, amelyen a Windows 8 fut. A kijelző képminőségére nem lehet panasz, szép színek, jó betekintési szög, a felbontás viszont csak 1366×768 pixel. A 10 pontos érintőképernyő azonnal reagál minden érintésünkre. Ebben persze nagy szerepe van a gép erejét adó Core i5 processzornak, a hozzá társuló 4 GB RAM-nak, és a 120 GB-os gyors SSD háttértárnak, amelyek remek alapot adnak a Windows 8 számára a zökkenőmentes működéshez. Videovezérlőként be kell érnünk az Intel HD Graphics 4000-rel, ami a kevésbé erőforrás igényes játékoknak (például a Piactérről letölthető Asphalt 8) és a gyakran használt munkaszoftvereknek (PS, Ai) is megteszi. Multimédiára, irodai munkára bármikor bevethetjük ezt a konfigurációt.
Tablet állapotban, érintőképernyővel a P3 jól használható, hiszen a Windows 8 modern felületét erre a célra alakították ki (más kérdés, hogy maga a felület mennyire eltalált). Ám ha irodai munkát szeretnénk végezni vele, érdemes beilleszteni a hozzá kapott tokba, amely egyben egy Bluetooth-os billentyűzet is. Megfelelő állásba hajtogatva teljesen azt az érzést érhetjük el, mintha egy notebook/ultrabook elé telepedtünk volna le. Egyedül a “tapipad” hiányzik, az ugyanis lemaradt a BT billentyűzetről, de egy csatlakoztatott egérrel simán használhatjuk a hagyományos Windows felületet és alkalmazásokat is (bátrabbak tapogathatják milyenkor is a képernyőt, bár ez a hagyományos felületnél és az arra optimalizált szoftvereknél kevésbé célravezető megoldás). A másik gond a tokkal, hogy nem állítható vele a kijelző dőlésszöge a billentyűzethez képest, ami bizonyos esetekben kényelmetlen lehet. Ennek ellenére ez a megoldás jó lehet a hétköznapi munkához.

acer1

Tabletként a P3 sajnos túlméretezett és nehéz, legalábbis ha az androidos felhozatalhoz vagy az iPadekhez hasonlítjuk. Ultrabookként persze nem gond az 1,6 kg körüli súly, cserébe pedig a tablet appok mellett nem kell lemondanunk a hagyományos Windows alkalmazásokról sem.

Csatlakozók szempontjából a tábla egyik oldalán egy USB 3.0 és egy Micro HDMI port áll rendelkezésünkre, illetve a túloldalon a füles csatlakozó. Utóbbi mellé kerültek a hangerőszabályzó és a ki-/bekapcsoló gombok. A billentyűzetre még ennyi sem jutott csatlakozásból, csak a töltéshez szükséges Micro USB portot kapta meg.

A beépített 5 megapixeles kamera a tabletektől megszokott gyengécske minőséget hozza (a full HD videofelvételek tekintetében is), de ez ebben az esetben nem nagy érvágás, mert viszonylag kevesen szoktak tablettel fotózni.
Az akku ereje átlagos, sajnos nem bírja ki a tabletektől elvárható 8-10 órát, ami persze nem meglepő, tekintve, hogy a gép valójában egy ultrabook, tabletnek álcázva, ennek megfelelő hardverrel.
Mindent egybevetve az Acer P3 Ultrabook egy gyors, sokoldalúan használható, de sajnos több sebből vérző készülék. Ettől még kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik egyszerre szeretnének Windows 8-as tabletet és ultrabookot, egy készülékbe oltva, s ezért hajlandók kompromisszumokra is. A gép ára kb. 220 ezer forint.

Címkék , ,