KKV Plusz

Várhatóan nem emelik a kamarai díjat

2014-05-29 Szerző: KKV Rovat: Adó, Hírek, Kiemelt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közgyűlésén – Parragh László elnök álláspontját támogatva – az a többségi álláspont rajzolódott ki, hogy (a regisztrációs hozzájárulást megszüntetve) legyen minden vállalkozásnak kötelező a kamarai tagság, de ne emelkedjen a cégek terhe, vagyis egységesen 5000 forintot kelljen fizetni évente. Végleges döntést ugyanakkor nem hoztak ebben a témában. A kamarai működési rendszer átalakításáról viszont heves vita volt, itt sincs egyezség.

figyelem

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közben közleményben üdvözölte, hogy az MKIK küldöttgyűlése nem fogadta el az MKIK elnökségének eredeti javaslatát, hanem vitára bocsátja a kötelező kamarai tagságról, a kamarai működési rendszer átalakításáról szóló elképzelést.

A közlemény szerint a közgyűlés – figyelembe véve a területi kamarák, köztük a BKIK aggodalmait – döntött úgy, hogy nem fogadja el az MKIK elnökségének a kötelező kamarai tagságot, a nagyvállalati kvótát, illetve a területi kamarák szerepének korlátozását tartalmazó javaslatáról, ugyanakkor egy tartózkodás mellett elfogadta Parragh László elnök szóbeli kiegészítését, melynek értelmében vita kezdődik a kamarai rendszer átalakításáról.

A BKIK emlékeztet arra, hogy múlt heti küldöttgyűlésük nem támogatta a kamarai működés centralizálására irányuló elképzeléseket. A küldöttgyűlés álláspontja szerint továbbra is meg kell hagyni a területi kamarák önállóságát és a kamarai rendszer alulról szerveződését. A BKIK küldöttei ragaszkodtak az „egy tag, egy szavazat” elv fenntartásához is.

Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke előremutatónak nevezte Parragh László szóbeli javaslatát, amely lehetőséget ad a kamarai rendszer átalakításának részletes megvitatására. Az egyeztetés alkalmat teremt arra, hogy a területi kamarák saját maguk alakíthassák a kis- és középvállalkozások működését segítő új kamarai rendszert kereteinek kidolgozását – áll a közleményben.

Címkék , , , , ,

Kapcsolódó anyagok