KKV Plusz

Crazytalk Animator 2: marketingtől a rajzfilmekig

2014-06-01 Szerző: Nákovics László Rovat: IT, Kiemelt, Tesztek

dobozkepek

Ezúttal azoknak mutatunk egy nagyszerű szoftvert, akik szeretnék kihasználni a különféle videómegosztókban rejlő marketing lehetőségeket, vagy animációkkal színesítenék a céges weboldalt vagy prezentációjukat.
Egy látványos, kedves animáció számtalan területen jól jöhet. Érdekesebbé teheti weboldalunkat, kiváló eszköz online vírusmarketinghez, vagy növelheti Youtube csatornánk látogatottságát. Segítségével bemutathatjuk a egy friss szolgáltatásunk újdonságait, elmagyarázhatjuk annak használatát, szituációkat prezentálhatunk valódi színészek nélkül stb.

3D Motion_HumanIK 02

A Reallusion cég Crazytalk szoftvercsaládjának legújabb tagja a CrazyTalk Animator 2, amely Windows után immár Macen is elérhető, így platformtól függetlenül készíthetünk vele animációkat, rendkívül egyszerűen.

Saját animáció, villámgyorsan
Némi tehetség és kreativitás persze nem árt a dologhoz, de a program ezeken kívül mindent a kezünk ügyébe helyez, amire csak szükségünk lehet. Konkurenseivel ellentétben Animator 2 nem igazán támogatja a hagyományos, “kockánkénti” rajzolást, viszont a “csontváz-alapú” animációk készítésére alkalmas megoldások közül ez talán az egyik legkönnyebben kezelhető szoftver. A felhasználási szinttől függően, három változatban szerezhetjük be.
Az alap szoftverben előre elkészített karakterek és helyszínek közül válogathatunk, mindent testre szabhatunk, de alapból korlátozott módon. Cserébe rengeteg extra objektum, helyszín, karakter vásárolható a Reallusion online áruházában.

SpriteImage Hybrid Characters

Karaktereink mozdulatainak animálása sem okozhat gondot, hiszen számtalan előre definiált mozdulatsort kapunk, amelyeket egyszerű fogd és dobd módszerrel aktiválhatunk. Percek alatt összerakhatunk egy látványos, kameramozgásokkal tarkított animációt, majd exportálhatjuk videofájlként, esetleg animált GIF-ként. Lehetőségünk van hangot, zenét is tenni filmünkhöz. A hang esetében egyébként a program képes automatikusan a beszédhez igazítani a karakterek szájmozgását.

Testre szabott megoldások
A Pro változat ennél nagyobb szabadságot ad: itt az előre elkészített részekből már tetszés szerint válogathatjuk össze karaktereink kinézetét, a ruházattól az arcokig.
Ráadásul itt már 3D-ben is bátrabban gondolkozhatunk, az Animator 2 ugyanis vegyíti a 2D és 3D animációt. Kareketereink mozdulatait térben is megkomponálhatjuk (a CTA2 karakterek forgathatók, minden oldalról kidogozottak, szemben a korábbi változatokkal), s a környezet tervezésénél is játszhatunk az objektumok távolságával.

Multi-dimensional Animation

Az arckifejezések, hangulatok beállítása is rendkívül egyszerű a programban. Ha már megszoktuk, mit hol találunk, szinte gyerekjáték az animációk készítése. A dokkolható panelekből álló felületet egyébként átalakíthatjuk úgy, ahogy nekünk kényelmes.
Természetesen itt is találunk idővonalat, ahol minden egyes összetevőt külön szabályozhatunk, állítható az animációk dinamikája, az objektumok láthatósága stb. Mindenen változtathatunk menet közben.
A Reallusion meglehetősen komoly tapasztalattal rendelkezik a portré fotók átalakításában. Az ehhez szükséges technológia az Animator 2-nek is része, így karaktereink fejét például lecserélhetjük arcképekre is. A fotókon kijelölve a lényeges pontokat a végére egy beszélő (mozgó szájjal), pislogó, grimaszokat vágó fejet kapunk, amely kis mértékben még forgatható is.

Character Composer_Aseembly 01

Elkészült animációnkat különféle stílusban renderelhetjük, sőt, a stílusokat akár objektumonként is vegyíthetjük, így például egy sziluettes háttérnél használhatunk színes, vagy akár pop-art karaktereket is.

Pipeline
Az Animator 2 Pipeline változata lényeges újítás a korábbi verzióhoz képest. A Pipeline verzió szorosan együttműködik a cég 3D animációs szoftverével, az iClone Próval. Ennek köszönhetően 3D karaktereket importálhatunk onnan, illetve komplett mozdulatsorokat is átvehetünk, ami tekintve, hogy az iClone képes akár egy Kinect segítségével is a mozgáskövetésre, igen kifinomult animációk készítésére ad lehetőséget. A Pipeline ezen felül jóval több formátumból tud importálni, illetve az export lehetőségei is bővítettek, ami pedig még fontosabb: itt teljesen nulláról is készíthetünk karaktereket (ehhez kapunk sablonokat és Flash alapokat is), vagyis alkalmas saját rajzfilmek, animációs filmek készítésére is. Ezeknél sem árt, ha pár dolgot tudunk automatizálni, miután az alapokat kidolgoztuk. Igencsak meggyorsítja a munkát.

Render Style 02

Mindent egybevetve a program kiváló marketing eszköz is lehet, de játékfejlesztőknek, grafikusoknak is hatékony segítőtárs. Sőt, az olcsóbb változat (Standard $49.95, Pro $179.95, Pipeline $299.95) kifejezetten jó lehet az oktatásban is, hiszen segítségével a gyerekek is játékosan ismerkedhetnek meg az animációkészítés alapjaival.

Grafikák készítéséhez is jól jön
Az Animator 2 ugyan elsősorban animációk készítésére hivatott, de infografikák, prospektusok, weboldalak stb. statikus grafikai elemeinek beállítására is használhatjuk, kiváltképp, ha karaktereket szerepeltetnénk kiadványainkon. Lehetőségünk van átlátszó hátterű PNG képek exportálására is, tetszőleges felbontásban.

Címkék , ,