KKV Plusz

Mekkora adót fizet a fiam, ha átadom neki az üzletet?

2014-06-16 Szerző: KKV Rovat: Adó, Kiemelt, Tippek

Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a családi vállalkozások, ha vezetésük öröklés vagy nyugdíjazás miatt a következő generációra száll át – derül ki a KPMG és a European Family Business „European Family Business Tax Monitor” című felméréséből. Az örökösödési vagy a nyugdíjazás utáni vezetőváltást követően befizetendő adó, illeték megfizetése a vállalatok növekedési lehetőségeit és befektetési hajlandóságát korlátozhatja. Ugyanakkor a legtöbb országban, köztük Magyarországon is felmentés kapható a terhek alól. Magyarországon elegendő egyenes ági rokonnak lenni ehhez.

iras_szerzo_writer

A KPMG és a European Family Business (EFB) 23 európai országban, köztük Magyarországon vizsgálta meg, milyen közteher-fizetési következményekkel jár, ha egy családi vállalkozás vezetése öröklés vagy a vezető nyugdíjba vonulása miatt a következő generáció kezébe kerül. A felmérésből kiderült, hogy sok országban az ilyen vállalati transzferek komoly terhet jelentenek a cégek számára, habár kaphatnak felmentést vagy könnyítést az adófizetők.

A Tax Monitor egy fiktív, 10 millió euró értékű vállalat példáján keresztül mutatja be, milyen közteherre számíthatnak a családi vállalkozások az egyes országokban az öröklés vagy a vezető nyugdíjba vonulása esetén történő vezetőváltáskor.

Közteherfizetés öröklés esetén

A 23 vizsgált országból hétben nem merül fel illetékfizetési kötelezettség, ha a következő generáció örökösödés útján jut a vállalatvezetéshez, míg Franciaországban a közteher 4 millió euró is lehet. A felmérés eredményeiből kirajzolódik, hogy érdemes korán elkezdeni a vezetőváltásra való felkészülést, mert országonként különböző feltételek teljesítésével felmentés kapható akár az illeték teljes összegének megfizetése alól. Néhány országban még könnyítésekkel is magas az adó, illetve illetékfizetési kötelezettség, Dániában például a vizsgált fiktív cég 1,5 millió eurót fizetne be a költségvetésbe.

„Magyarországon öröklés esetén az örökhagyó egyenes ági rokona és túlélő házastársa mentesül az öröklési illeték alól, és ez a mentesség független az örökség értékétől és természetétől.  Folyamatos jogalkotói enyhítés következményeként állt elő a jelenleg hatályos szabály, amely 2013. január 1-jén lépett életbe” – mondta Gerhát Mihály, a KPMG szenior adómenedzsere.

Közteherfizetés a vezető nyugdíjba vonulása esetén

A 23 vizsgált országból hatban nem keletkezik közteher-fizetési kötelezettség, ha a vezető nyugdíjba vonul, és valamelyik családtagjának adja át a cégvezetést, míg Hollandiában ez a transzfer akár 4,2 millió euróval is gazdagíthatja a költségvetést. Ha a könnyítéseket is figyelembe vesszük, barátságosabb képet kapunk: 13 országban, köztük Magyarországon egyáltalán nem kell adót, illetéket fizetni, azonban az élen álló hat országban továbbra is 0,3-1,5 millió eurónyi közteher-fizetési kötelezettség áll fenn.

 

Címkék , , , ,

Kapcsolódó anyagok