KKV Plusz

Csökken a megszűnő építőipari cégek száma

2014-06-26 Szerző: MTI/KKV Rovat: Hírek, Ingatlan

Az év eleje óta, jelentős csökkenéssel, 550 körül stabilizálódott a havonta megszűnő építőipari cégek száma, így feltételezhető, hogy az ágazat kilábalóban van a válságból – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

BudapestOne2

Májusban 309 felszámolás alatt állt céget töröltek a cégjegyzékből a bíróságok. Ezzel szemben mindössze 222 cég alakult úgy, hogy valamelyik építőipari ágazatot jelölte meg főtevékenységeként.

A kevesebb új cég azoknak a kormányzati intézkedéseknek az eredménye, amelyek szigorítják a tulajdonosok és cégvezetők felelősségét, erősítik az ellenőrzést, hogy ne lehessen cégek mögé bújva, felelőtlen gazdálkodással, mások kárára szert tenni jogosulatlan előnyökre – áll a közleményben.

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten – CFI) az adott időszakban újonnan alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja, az időszak elején rendben működőkéhez. Az aktuális mutató alapján szintén az a következtetés vonható le, hogy 2014. második negyedévében az építőipar kicsit jobb helyzetben van, mivel az index – várhatóan – 20 százalék alá esik. A múlt év végén 20 százalékon, március végén pedig 24 százalékon állt a mutató.

 

Címkék , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok