KKV Plusz

A 10 legjobb E-autó

2014-07-17 Szerző: kkv Rovat: Autó, Tesztek

Tíz éven belül akár 140 000 elektromos jármű is forgalomba kerülhet Magyarországon. Közben Amerikában bemutatták a 10 legjobb ilyen járművet. Nézzük!

autó

A PwC Magyarország Merre tart az elektromos autók piaca? című tanulmánya szerint 2023-ra az elektromos járművek futásteljesítménye éves szinten eléri a hagyományos hajtásúak jelenlegi futásteljesítményét. A realista forgatókönyv szerint 52 000, többségében hibrid, kisebb részben tisztán hálózatról tölthető gépjármű lehet ekkor Magyarországon.
Megfelelő szabályozási rendszerrel, infrastruktúrával és támogatásokkal pedig – melyeket például a közelmúltban első olvasatban elfogadott EU-s irányelv is ösztönöz – a járművek száma ennek akár két és félszeresére is ugorhat. A tanulmány rámutat: az elektromos közlekedés elterjedése csökkenti a légszennyezést és a városi zajt, és hosszú távon segíthet az áramfogyasztás ingadozásának kiegyenlítésében.

Az elektromos közlekedésben jelenleg az Egyesült Államok jár az élen, ahol jelentős támogatási rendszereket alakítottak ki mind az autógyártók, mind a járművásárlók számára. Hosszabb távon azonban várhatóan Kína veszi át a vezető szerepet – az elektromos autóbuszgyártásban már jelenleg is erősek, és bár az elektromos személygépkocsik területén messze vannak a kitűzött céloktól, a kormány itt is igen jelentős forrásokat mozgat meg a fejlesztés és gyártás, illetve a vásárlás ösztönzésére.
Az Európai Unió elsősorban környezetszennyezés-csökkentési és innovációs célból ösztönzi az alternatív hajtású járművek elterjedését. A tagállamok egyedi ösztönzési rendszerei mellett központi programok révén jelentős összegek állnak rendelkezésre a témához kapcsolódó kutatásokra, mintaprojektekre, és az EU egy új irányelv elfogadásával is ösztönzi az alternatív üzemanyagok töltőinfrastruktúrájának kiépítését.

Az elektromos gépjárművek károsanyag- kibocsátása a felhasználás helyén sokkal kedvezőbb (tisztán elektromos gépjárműveknél nulla), mint a belső égésű motorral szerelteké, használatukkal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, a szálló por koncentrációja, az egyéb légszennyezés, illetve a zajterhelés.
Talán az egyik legfontosabb pozitív környezeti hatás, hogy az elektromos gépjárművek megjelenésével csökken a CO2-kibocsátás, amely egyben azt is jelenti, hogy nagyobb mennyiségű CO2-kvótát tud értékesíteni az ország. A realista forgatókönyv esetén az elektromos gépjárművekkel a következő tíz évben legalább 170 ezer tonna CO2-kibocsátás csökkentés érhető el. Amennyiben ez a felszabaduló CO2-mennyiség értékesítésre kerül, akkor 2023-ig közel 7 millió euró bevétel származhat belőle.
Az elektromos gépjárművek elterjedését szolgáló pénzügyi ösztönzők számításához az EU egyes országaiban már érvényes ösztönzőket érdemes alapul venni: a személygépjárművek és a kisteherautók esetében 5000, a motorkerékpárok esetében pedig 300 eurónyi átlagos pénzügyi támogatással lehet számolni.

TOP ELEKTROMOS AUTÓK AMERIKÁBAN
(mérföld/gallon fogyasztás alapján, 1 gallon (3,9 liter)=33,7 Kw/óra)
forrás: EPA, 2014 június

1. CHEVROLET SPARK EV
2. HONDA FIT EV
3. FIAT 500e
4. NISSAN LEAF
5. MITSUBISHI i-MiEV
6. SMART FORTWO EV cabrio
7. SMART FORTWO EV cupe
8. FORD FOCUS ELECTRIC
9. TESLA MODEL S (60 Kw/óra elemmel)
10. TESLA MODEL S (85 Kw/óra elemmel)

Címkék , ,

Kapcsolódó anyagok